Lesy ČR zrušily téměř pětinu velkého tendru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Lesy České republiky zrušily téměř pětinu velkého, miliardového tendru na těžební a pěstební práce na rok 2012 a další léta. Zrušení se týká 18 smluvních územních jednotek ze 117, přičemž na všech těchto jednotkách podala nejlepší nabídku největší soukromá firma v oboru, Less&Forest Jana Mičánka.

Důvodem bylo, že Less&Forest na těchto jednotkách odmítl uzavřít smlouvu. „S ohledem na skutečnost, že vybraní uchazeči odmítli uzavřít smlouvu, zadavatel využil svého práva neuzavírat smlouvu s uchazečem, který se umístí jako druhý, případně třetí v pořadí a zrušil zadávací řízení na plnění níže uvedených částí veřejné zakázky,“ uvedly Lesy ČR v dnes zveřejněném oznámení o zrušení zakázky. Mezi územní jednotky, kterých se zrušení týká, patří například Bruntál, Javorník, Hanušovice, Děčín, Rumburk a Frýdlant.

Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík nechtěl zatím v této chvíli ke zrušení části velkého tendru na 18 územních jednotkách uvést bližší informace s tím, že o dalším postupu budou LČR informovat na zítřejší tiskové konferenci ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), která byla svolána právě k aktuálnímu vývoji kolem tendru. Tiskové konference se zúčastní také náměstek ministra pro úsek lesního hospodářství Radek Braum a generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora.

Podle zatím posledních údajů podepsaly LČR k 10. lednu smlouvy na 43 jednotkách, tedy asi na 37 procentech. To mimo jiné znamená to, že téměř na dvou třetinách jednotek lesnické práce a těžba dřeva od 1. ledna nefunguje. Smlouvy začaly Lesy ČR podepisovat až v období Vánoc, důvodem bylo mimo jiné zkoumání tendru ze strany antimonopolního úřadu, zda by výsledkem tendru nemohl být vznik monopolního postavení někoho z účastníků tendru. Less&Forest totiž podal nejlepší nabídky na 88 územních jednotkách, tedy na třech čtvrtinách.

Sám Mičánek ale ihned po oznámení o nejlepších podaných nabídkách ze strany Lesů ČR uvedl, že nehodlá podepsat smlouvy na všech územních jednotkách, na nichž nejlepší nabídku jeho firma podala. Naopak měl Less&Forest podle dřívějšího vyjádření Mičánka v plánu podepsat jen tolik smluv, které mu zajistí stejný objem těženého dřeva jako v roce 2011, tedy zhruba dvou milionů kubíků. ÚOHS také nakonec tendr Lesů ČR posvětil.

Zpoždění tendru kritizují i dřevozpracovatelé, neboť podle nich tak vznikl na trhu nedostatek dřeva, což má za následek jeho vysoké ceny. Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV) dnes v souvislosti s tendry LČR vyzvala ministra Bendla, aby Sýkoru z čela Lesů ČR odvolal. LČR kritiku některých dřevozpracovatelů odmítají, na trh prý daly začátkem letošního roku více dřeva než ve stejném období loni.