Móda potravin bez lepku: Češi utratí stamiliony

Pšenice patří mezi obilniny, které obsahují nejvíce lepku

Pšenice patří mezi obilniny, které obsahují nejvíce lepku Zdroj: CTK

Prodej bezlepkových potravin v Česku strmě roste. Podle odborníků zčásti proto, že stoupá počet lidí s diagnostikovanou a zatím nevyléčitelnou alergií na lepek (celiakií). Avšak je za tím i fakt, že stoupá počet zdravých lidí upřednostňujících bezlepkovou dietu dobrovolně.

Podle Jitky Dlabalové ze Společnosti pro bezlepkovou dietu z nedávné studie vyplynulo, že člověk s touto dietou utratí za potraviny v průměru o tři tisíce korun měsíčně více než člověk s běžnou stravou. Počet obyvatel Česka, kteří vědí o své celiakii, činí podle odhadu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a expertů zhruba 20 tisíc. To by podle propočtů deníku E15 znamenalo, že Češi utratí za bezlepkové potraviny ročně přes 700 milionů korun. Výdaje na dietu jsou vysoké zejména proto, že cena bezlepkových potravin stále až desetinásobně převyšuje cenu standardních potravin.

Bezlepkovému boomu se přizpůsobují i tuzemští výrobci potravin a obchodníci. Například Hamé upravilo složení paštik a masových konzerv. Nyní nabízí přes 500 druhů bezlepkových potravin. „Naše tržby za bezlepkové produkty každoročně stoupají. Část spotřebitelů je cíleně vyhledává, ať již kvůli svému onemocnění, nebo přesvědčení, že pomohou jejich organismu,“ řekla šéfka marketingu Hamé Marcela Mitáčková.

A v obchodech se bezlepkové výrobky Hamé a dalších producentů i přes vysokou cenu dobře prodávají. „Zájem zákazníků o bezlepkové potraviny je stále vyšší a stoupají také jejich prodeje. Důvodem je například to, že výrobky kupují také lidé v rámci zdravého životního stylu,“ uvedla ředitelka komunikace řetězců Albert Judita Urbánková.

Prodej zjevně i nadále poroste. „Celiaků přibývá. Důvodem je zejména skutečnost, že se v posledních letech o celiakii a bezlepkové dietě začalo více mluvit,“ říká Dlabalová. Díky tomu také větší množství lidí podstupuje vyšetření.

O své nemoci ví jen každý pátý

Podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny a oslovených expertů se v Česku s celiakií potýká až 100 tisíc lidí, ovšem jen zhruba u každého pátého z nich byla nemoc diagnostikována. Pojišťovna loni zvýšila příspěvek na bezlepkovou dietu na šest tisíc korun ročně, zatímco ještě v roce 2010 to nebyla ani třetina. Loni tak vyplatila téměř 14 milionů korun, patnáctkrát více než před čtyřmi lety. Příspěvky jdou ovšem jen pro mladistvé a studenty, dospělí si dietu platí sami.

Pozitivním jevem alespoň je, že potravin vhodných pro bezlepkovou dietu přibývá. „Sortiment je nyní rozsáhlý. V bezlepkové formě se dají kromě čerstvého pečiva koupit snad všechny druhy potravin,“ podotýká Dlabalová.

Bezlepková móda
Z bezlepkové diety se pro některé stala móda, která se sem přelila ze Západu. Ve Spojených států ji veřejně propagovala herečka Gwyneth Paltrowová či dcera exprezidenta Billa Clintona Chelsea, která si na svou svatbu nechala upéct bezlepkový svatební dort. Na dietu bez lepku nedá dopustit ani tenista Novak Djoković.

Lepek, nenápadný nepřítel?

Mastní zabijáci: Pověsti o „léčivých“ potravinách a doplňcích jsou jen marketing