Nelegální těžba dřeva v Česku stoupá, tvrdí inspekce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Veis David

V Česku se v poslední době opět rozmáhá nelegální těžba dřeva v lesích. Podnikavci si tímto způsobem mohou díky vysokým cenám dřevní hmoty přijít i na miliony korun. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni za nelegální těžbu dřeva uložila pokuty v celkové výši 4,5 milionu korun, řekl ředitel olomouckého inspektorátu ČIŽP Radek Pallós.

„Počet případů nelegální těžby se zvyšuje. Opakuje se fenomén, který jsme mohli zažít před deseti lety. Je to byznys a dřevo se vyplácí prodávat,“ uvedl Pallós. Zatímco v některých předchozích letech se dřevo v tuzemských lesích takřka vůbec nelegálně netěžilo, tak nyní se situace kvůli jeho rostoucím cenám změnila.

ČIŽP loni v Česku provedla 97 kontrol zaměřených na nelegální těžbu a prohřešky zjistila v bezmála polovině z nich. Zahájeno bylo 31 správních řízení. Právní moci dosud nabylo 29 rozhodnutí o pokutách v úhrnné výši 4,53 milionu korun. Za těžbu bez souhlasu úřadů lze uložit až pětimilionovou sankci.

Zmizelo 4,27 hektaru lesa, prý kvůli kůrovci

Například v Olomouckém kraji inspekce loni udělila půlmilionovou pokutu firmě Textron Consuling, která v Crhově na Šumpersku podle Pallóse úmyslně vykácela lesní porost mladší 80 let, což je zakázané. „Vzniklo tak až 4,27 hektaru holin a došlo k ohrožení životního prostředí lesa,“ řekl.

Firma se podle něj hájila tím, že lesní porost napadl kůrovec, takže jej musela pokácet. Odborníci ale argument společnosti Textron Consulting vyvrátili a inspekce jí uložila pokutu. „Profit (firmy z prodeje dřeva) byl rozhodně větší než uložená sankce. Snažíme ale, aby se sankce blížila profitu. Pro nás je ale velmi těžké určit za kolik to prodávali, protože vycházíme z tabulkových čísel a z odhadu toho, kolik kubíků (dřeva) bylo možné prodat,“ podotkl Pallós.

Pražská společnost Textron Consulting a její jednatel a společník, kteří pochází ze Šumperska, se podle inspekce v oboru nelegální těžby dřeva už nějakou dobu pohybují. „Firma, její vlastnické i jiné struktury jsou propojeny s jinými firmami, které působí v rámci celé České republiky,“ řekl Pallós.

Těžba s tichým souhlasem majitelů

Nelegální těžba dřeva je podle inspekce zpravidla prováděna s tichým souhlasem majitelů lesů. Například starší majitelé ale svůj les často pronajmou v dobré víře a až s odstupem doby zjistí, že někdo bez jejich vědomí pokácel a prodal stromy.

Například loni neznámý zloděj způsobil na Mostecku ekologickou škodu bezmála 25 milionů korun. Případ nezákonné těžby dřeva v okolí obce Lužice policie nakonec odložila, protože nezjistila pachatele. „Odtěženo bylo na šesti hektarech 1500 kubíků dřeva,“ uvedl ředitel ústeckého oblastního inspektorátu ČIŽP Jaroslav Vacek.