Německá vinice bojuje proti půdní erozi ovcemi a bylinami

Státní vinařství Kloster Pforta

Státní vinařství Kloster Pforta Zdroj: Barbora Pánková

Státní vinařství Kloster Pforta
Státní vinařství Kloster Pforta
Státní vinařství Kloster Pforta
Státní vinařství Kloster Pforta
Zleva Fritz Schumann, Sabine Tischewová
15
Fotogalerie

S netradičním způsobem, který má ochránit rostliny před stále aktuálnějším problémem půdní eroze, přišlo německé státní vinařství Kloster Pforta. Vinici má pomoci vysazování speciálních druhů bylin a lučních květin mezi keře.

Projekt LIFE VinEcoS spočívá v tom, že půdu mají zpevnit rostliny typické pro oblast regionu Saale-Unstrut ležící v Sasku-Anhaltsku. Těmi jsou oregano, levandule, tymián a plané květiny typu šalvěj luční nebo lilie svatého Bernarda.

“Biodiverzita omezuje půdní erozi a má pozitivní vliv na víno,” vysvětluje Sabine Tischewová z Anhaltské vysoké školy aplikovaných věd, která na projektu spolupracuje. Rostliny mají další účel, kterým je lákat různé druhy motýlů a hmyzu. “Mají pozitivní vliv na multifunkčnost rostlin,“ dodává Tischewová.

Na několika metrech čtverečních navíc vinařství učinilo pokus s desetihlavým stádem ovcí, které spásají trávu a plevel, a tím vinici kultivují místo lidí. Podle vědců ale ovcím zachutnaly také hrozny. Přínosem je nicméně omezení používání chemických přípravků.

Region Saale-Unstrut je známý produkcí jakostních vín, ale zároveň se jedná o jednu z nejsušších oblastí v Německu. „Problémem jsou vysoké teploty, předloni bylo přes čtyřicet stupňů, hrozny byly spálené. Takové teploty jsme ještě nezažili, ani tak silný déšť,” komentoval výkyvy počasí z posledních let vinař Fritz Schumann z Kloster Pforta.

Podobně mluví vědkyně Tischewová, podle které má projekt LIFE VinEcoS zvýšit odolnost rostlin. Čtyřletý projekt, který odstartoval v roce 2016, si klade za cíl snížit dopady půdní eroze o padesát procent.

Kromě Anhaltské vysoké školy aplikovaných věd se na projektu podílí také nezisková společnost zabývající se rozvojem venkova Landgesellschaft Sachsen-Anhalt a strojírenský podnik JenaGeos. Z celkových nákladů 1 467 099 eur na něj přispěla Evropská unie částkou 839 447 eur.