Nizozemci našli recept na snižování emisí. Kravám dávají speciální krmivo

S doplňkem stravy pro hovězí dobytek by měla být produkce masa a mléka ekologičtější.

S doplňkem stravy pro hovězí dobytek by měla být produkce masa a mléka ekologičtější. Zdroj: Archiv Blesku

Metan jako vedlejší produkt trávicího procesu hovězího dobytka je významným skleníkovým plynem. Do dvou let se má na evropský trh dostat aditivum do krmiva, od kterého se očekává snížení emisí metanu v trávicím traktu o třicet procent, píše Bloomberg.

Přídavek Bovaer do krmných směsí pro dobytek vyvinula nizozemská firma Royal DSM. Prošel jejími interními zkouškami a teď čeká na schválení v institucích Evropské unie. „Proces jednání s regulátory je sice poněkud dlouhý, ale na jeho pozadí si všímáme rostoucí podpory pro přípravky jako Bovaer,“ uvedla Geraldine Matchettová, jedna z ředitelek DSM.

Chov skotu na mléko a maso má patnáctiprocentní podíl na globálních emisích skleníkových plynů. Metan, který vzniká v trávicím traktu hovězího dobytka a uvolňuje se do okolí, je totiž třicetinásobně účinnější skleníkový plyn než oxid uhličitý, se kterým si lidé zpravidla spojují globální změny klimatu.

Vědci zkoušejí různá řešení. Někteří šlechtí nová plemena skotu, jiní vyvíjejí masky pro krávy, které by unikající metan zachycovaly. Zkouší je britská firma Zelp, která očekává snížení emisí metanu z chovu skotu o šedesát procent.

Podle dosavadních zkoušek na více než deseti tisících zvířat nemá přídavek do krmiva od nizozemské firmy vedlejší účinky. Washingtonský think tank The World Resources Institute loni označil Bovaer za jednu z deseti průlomových technologií, které pomohou nakrmit lidstvo, aniž u toho budou poškozovat planetu.

DSM původně doufala, že proces schvalování krmného doplňku bude mnohem rychlejší, výrobek chtěla začít prodávat už letos. Firma usiluje o schválení také ve Spojených státech a na Novém Zélandu.