OBRAZEM: Žně vrcholí. Naplňují se obavy zemědělců z citelně nižší sklizně

Video placeholde
Sklizeň v Česku pomalu končí.
Sklizeň v Česku pomalu končí.
kombajn
Milan Rak chvíle za volantem kombajnu miluje.
Kombajn
9
Fotogalerie

Prognóza statistického úřadu říká, že výnos letošních žní bude o třináct procent nižší než loňský. Obdobným poměrem nejspíš zdraží mouka. Průběh sklizně ukazuje video z produkce E15.

Statistici vydali druhý odhad sklizně. „Předpokládáme, že úroda jednotlivých druhů základních obilovin dosáhne 6,7 milionu tun. To je o 13 pocent méně než vloni, kdy však byla sklizeň nadprůměrná. Z hlediska meziročního srovnání bude nižší i sklizeň řepky, která by měla dosáhnout 1,2 milionu tun, o 12 procent méně než v předchozím roce,“ konstatuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

„Menší sklizeň je dána nižšími výnosy. Osevní plochy totiž zůstaly ve srovnání s loňskem víceméně stejné. Nejnižší výnosy hlásí jih Moravy. Ukazuje se však, že rozdíly nejsou dány jen regionálně, ale i v rámci jednotlivých podniků, a to především v závislosti na typu půdy, na které se plodiny pěstují,“ uvedl ředitel statistiky zemědělství Jiří Hrbek.

Na jihu Moravy byla z kraje léta obří sucha a horší sklizeň předvídal například Radek Janeček, předseda agrodružstva Miroslav.

"Počasí neovlivníte, ale letos je situace extrémě náročná a nákladná. Jak živočišné, tak rostliné výrobě," řekl již v půli června Janeček. Jeho slova nyní potvrdily jak výsledky statistiků, tak technik rostliné výroby v Zemědělském družstvu Peruc Bohumil Izera.

"Letošní léto bylo pro farmáře špatné, nejdřív téměř dva měsíce extrémní sucha a teď během sklizně prší. Perucké družstvo hospodaří na zhruba  1850 hektarech zemědělské půdy. "Letos máme asi 1550 hektarů obilovin a zbytek je hrách, jarní pšenice a oves," doplnil Izera s tím že pěstují i kukuřici a cukrovou řepu.