Orbán chce zpět půdu nelegálně prodanou Rakušanům

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

V Maďarsku začal hon na takzvané kapesní smlouvy, což je nelegální způsob přesouvání maďarské zemědělské půdy do cizího vlastnictví. Maďarský občan v tomto případě zůstává majitelem jen na papíře: pozemek ale ve skutečnosti prodá – většinou Rakušanům – a o transakci si ponechá utajenou smlouvu. Ještě v květnu se do parlamentu dostane návrh novely trestního zákona, který by za to na prodejce, kupující i právníky uvalil trest odnětí svobody jednoho roku až pěti let.

Hlavním cílem Orbánovy vlády je získat všechnu půdu zpět do maďarských rukou do 1. května 2014. Tehdy vyprší moratorium, v rámci kterého EU povolila zakazovat prodej zemědělské půdy cizincům. Státní tajemník ministerstva zemědělství Gyula Budai zdůrazňuje, že kapesní smlouvy nebudou legalizované nikdy.

Čtěte také:

Maďarsko se stane rájem pro daně

Maďarsko se strachuje o levnou půdu i rolníky

Maďarsko si roztápí kotel neudržitelných úroků

„Drakonický trest by měl mít brzdicí účinek. Do té doby, než zákon vstoupí v platnost, tedy do 1. června 2013, bude pro účastníky kapesních smluv platit amnestie, samozřejmě pokud se sami odhalí,“ tvrdí úředník, který si už získal důvěru premiéra Viktora Orbána ve funkci zplnomocněnce pro odhalování podvodných praktik předchozí vlády. Očekává se, že maďarské obyvatelstvo bude kapesní smlouvy oznamovat, což rakouský tisk hodnotí jako výzvu k udavačství.

Mezi maďarskou a nejvíce zainteresovanou rakouskou stranou probíhá válka čísel. Rozloha půdy v rukou rakouských hospodářů se v Maďarsku odhaduje na více než milion hektarů. Převážně jde o pozemky v Zadunajsku, nedaleko hranic.

Rakouský velvyslanec Michael Zimmermann, který se setkal s Budaiem, maďarské odhady ale rozhodně zpochybnil. Připustil jen, že 160 tisíc hektarů půdy rakouští farmáři obhospodařují na základě nájemních smluv. Tento údaj o pronájmu potvrzují i maďarské úřady, které si však myslí, že i v tomto případě jde o „kapesní smlouvy“.

Je to rakouské, není to rakouské?

Na řešení kapesních smluv vznikla maďarsko-rakouská pracovní skupina. V župě Vas na to navíc mají i vyšetřovací komisi. „Dokazování není lehké, často je možné pouze tušit, že jde o nelegální rakouské vlastnictví půdy – když třeba v pozemkové knize figuruje maďarský vlastník, ale je v ní záznam o záložním právu ve prospěch Rakušana, nebo když danou půdu obrábějí traktory s rakouskou registrací,“ míní předseda komise Zoltán Sőre. Vláda zatím vyčlenila na odkoupení odhalené půdy 450 milionů forintů (zhruba čtyřicet milionů korun), což není mnoho. Hektar půdy totiž podle kvality stojí 300 tisíc až 1,3 milionu forintů.