Osekání evropských dotací pro farmáře bude mít fatální dopad, varuje Zemědělský svaz

Sklizeň obilovin

Sklizeň obilovin

Ke kritice návrhu zemědělského rozpočtu Evropské unie se přidal po Agrární komoře také Zemědělský svaz. Podle jehož šéfa Martina Pýchy může přinést pokles příjmů českých zemědělců o třináct procent. Svaz odmítá jak snížení rozpočtu, tak zastropování přímých plateb.

Návrh rozpočtu Evropské unie na léta 2021 až 2027 počítá s pětiprocentním snížením objemu peněz na zemědělskou politiku na 365 miliard eur (9,4 bilionu korun). Pro Česko tím bude podle Zemědělského svazu vyčleněno 7,7 miliard eur v běžných cenách (200 miliard korun). Ve stálých cenách po započtení inflace to podle svazu znamená 6,8 miliardy eur (177 miliard korun). 

“Zemědělský svaz vnímá, že snížení rozpočtu je nepříjemné,” uvedl předseda svazu Pýcha na středeční tiskové konferenci. “Ale svaz zároveň zastává stanovisko, že v případě skutečného snížení celkové sumy musí být ke všem zemím přistupováno stejně, aby se zamezilo vícerychlostní zemědělské politice závisející na síle státních rozpočtů,“ dodal Pýcha. 

Narážel tím na plán Evropské komise na zavedení finančního limitu, nad který by nedostávaly farmy tzv. přímé platby. Komise chce, aby od platby 60 tisíc eur (1,5 milionu korun), což podle Pýchy odpovídá zhruba 200 až 300 hektarům výměry, dostávaly nižší platbu na další hektary. Od platby 100 tisíc eur (2,6 milionu korun) by pak další peníze v přímých platbách získat neměly. Průměrná velikost farmy v Česku je 133 hektarů, což je nejvíce v unii. 

“Podle našeho názoru by byl dopad tak fatální, že by mohlo dojít k poklesu dotací až o třetinu,” řekl předseda Zemědělského svazu. “To může mít dopady nejen na ekonomiku, ale také do životního prostředí, na soběstačnost Česka” doplnil s tím, že už tak jsou na zemědělce kladeny stále vyšší nároky. 

Zastropování přímých plateb odmítá i předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek s tím, že podpora malých farem by neměla být upřednostňovaná. “Nechápu, proč tady máme živit hektarové sedláky. Jsem přesvědčený, že malý sedlák nemůže být v tom tlaku, který tady bude v rámci světového obchodu, úspěšný,” řekl Dufek. 

Plán Evropské komise naopak hájil Pavel Povolný z generálního ředitelství Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova, podle kterého jsou malí farmáři v nevýhodě. “Proto je tady koncept přerozdělení ve prospěch zajištění konkurenceschopnosti menších farem. Existovaly tlaky veřejnosti a její dotazy, proč by měly mít velké podniky tak velkou podporu,” uvedl Povolný.