Prodej chmele pro pivní fajnšmekry stále roste

Sklizeň chmele

Sklizeň chmele Zdroj: profimedia.cz

Nečekaný úspěch sklízí e-shop s chmelem, který v minulém roce rozjel jeden z největších tuzemských obchodníků s českým chmelem, žatecká firma Arix.

Populární restaurační pivovárky, kterých v Česku stále přibývá, dříve sháněly chmel především v německých a anglických e-shopech. Kdo chtěl český chmel, jezdil pro něj většinou k velkým obchodníkům. „Arix nákup usnadnil, navíc má pestrou nabídku,“ říká prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Minipivovarů je nyní v Česku 155. „Do ležáků všichni používají tradiční žatecký chmel. Do speciálních piv se tolik nehodí, do nich se přidávají nové české nebo zahraniční chmele,“ upřesňuje Šuráň.

Firma Arix opravdu dokázala dobře odhadnout růst zájmu. „Reagovali jsme na boom minipivovarů. Chmelové granule v malém balení u nás nakupují hlavně tuzemští zákazníci. Prodáváme ale po celé Evropě, zejména do Německa nebo i do Norska,“ říká spolumajitel společnosti Arix Stanislav Roháček.

„Prodej v e-shopu každý měsíc roste. Zájem je i o speciální odrůdy, které naše firma přímo pěstuje,“ uvádí Roháček. Arix vlastní společnost PP Servis v Blšanech, která je největší farmou na pěstování chmele v Evropě. Vedle tradičního Žateckého poloraného červeňáku zkouší na malých plochách nové odrůdy, které jsou pak k dostání v e-shopu. „Největším hitem je originální odrůda Kazbek. Svou zvláštní kořenitou chutí je ideální pro minipivovary, které se uvařenými pivy chtějí lišit,“ dodává obchodník.

Odrůda Kazbek vznikla křížením planého chmele z Kavkazu a Žateckého poloraného červeňáku. Jako jediná z obchodních firem s chmelem testuje Arix novou odrůdu Saaz Late, kterou v Chmelařském institutu vyšlechtili jako náhradu proslulého žateckého chmele pro poslední chmelení piva. „Má vyšší výnosy a díky tomu je levnější než Žatecký poloraný červeňák,“ porovnává Roháček.

Vědci přinesli důkazy, že pivo prospívá zdraví