Rusové prodávají likérku Fruko-Schulz, má přijít nový český akcionář

Likérka Fruko-Schulz

Likérka Fruko-Schulz Zdroj: profimedia.cz

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz změní majitele. Ruští akcionáři ze skupiny Ladoga prodají do konce roku své podíly, nově bude likérku vlastnit česká firma, uvedl ředitel likérky Josef Nejedlý. Jméno nového majitele neupřesnil. Kvůli válce na Ukrajině přišla firma o některé odběratele a dlouholetou spolupráci s ní ukončila i banka. 

„Účast ruských akcionářů už není žádoucí, protože se k nám otáčejí zády odběratelé i banky. Proto své podíly (ruští majitelé) prodávají,“ řekl Nejedlý. Ladoga teď drží přes firmu Furato 90 procent akcií, Nejedlý má desetiprocentní podíl.

Rusko bylo dosud pro firmu největším zahraničním trhem, vývoz tam likérka nezastavila ani po vypuknutí války na Ukrajině. Na firemním exportu se ruský trh loni podílel téměř 65 procenty.

Kvůli pokračující přítomnosti na ruském trhu ale likérka přišla o některé tuzemské obchodní partnery. „Někteří partneři dali jasně najevo, že nadále nechtějí s naší firmou obchodovat. Vypověděli smlouvy a přestali od nás odebírat zboží,“ uvedl ředitel. Spolupráci ukončily e-shopy Mall.cz a Alza.cz, skončili ale i velcí odběratelé jako řetězec Ahold nebo firma Lagardere. Spolupráci ukončila i financující banka Moneta Money Bank, u níž byla likérka 25 let. Nově je Fruko-Schulz klientem Fio banky.

Jindřichohradecká likérka ve výroční zprávě také uvádí, že bude v příštím roce muset zřejmě přejmenovat svůj gin prodávaný pod názvem Ibalgin. Likérku totiž žaluje farmaceutická společnost Sanofi, která je výrobcem stejnojmenného léku a jméno má registrované jako ochrannou známku. Obě společnosti nyní jednají o mimosoudním vyrovnání, píše Fruko-Schulz ve výroční zprávě.

Likérka skončila loni ve ztrátě po zdanění 1,2 milionu korun. O rok dřív měla čistý zisk 1,3 milionu. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply meziročně o 13 procent na 264,8 milionu. Letos Fruko-Schulz čeká zisk.