Vinaři mají za sebou klíčový měsíc, který rozhoduje o zdraví jejich úrody

Svatováclavská vinice

Svatováclavská vinice Zdroj: Prague City Tourism, Martin Sekanina

Pálava je krajem vinic.
Vinice svaté Kláry
Svatováclavská vinice
Svatováclavská vinice
Svatováclavská vinice
6
Fotogalerie

Červenec pro vinaře znamená opět především zelené práce na vinici a prevenci před chorobami.

Sklep je i v tomto období spíše sekundární. Prim stále hraje vinice. V červenci se mnohé práce na vinici opakují. „Neustále je například nutné čistit kmínky,“ říká Petr Marcinčák, majitel stejnojmenného vinařství.

Dále se provádí vylamování zálistků, zastrkávají se nebo se osečkují (odstraňují se vrcholky) letorosty a odlisťují se zóny hroznů. „Odlistění se musí provádět velmi opatrně, aby při snaze oslunit nedošlo k úžehu hroznů,“ upozorňuje Marcinčák. Všechny tyto práce směřují k zajištění co nejlepšího prostředí pro vývoj hroznů jak z hlediska oslunění, vzdušnosti, tak i výživy. V tento čas je růst hroznů velmi intenzivní. „Tam, kde je potřeba a podle rozhodnutí vinaře, se provádí redukce hroznů,“ doplňuje Petr Marcinčák.

„U mladých vinic pečlivě vyvazujeme a čistíme letorosty, ze kterých budou v dalším roce nové kmínky,“ říká Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec. „Ve všech vinicích dále pokračujeme s údržbou zatravněných meziřadí, která sečeme nebo mulčujeme. V meziřadí, kde máme černý úhor, provádíme kultivaci. V příkmenných pásech i nadále okopáváme pomocí výkyvných sekcí, kterými likvidujeme plevele,“ doplňuje Svoboda.

Velmi důležitá je ochrana před chorobami. Vinaři proto musejí věnovat velkou pozornost sledování příznaků, využívat prognózy a podobně. Na základě těchto poznatků a vlastních zkušeností potom musejí zvolit účinnou ochranu. „V ekologii jsou používány přípravky šetrné k přírodě. Ošetřují révu pouze na povrchu, nevstupují do rostliny a nezanechávají v hroznech rezidua.

Jedná se zpravidla o výtažky z bylin. Například olej z pomerančové kůry či výluh juky,“ vysvětluje Marcinčák, velký propagátor biovína. Ve sklepě ještě někteří vinaři lahvují svá prémiová vína, ale provoz již pomalu připravují na příchod nového ročníku – čiští a údržují stroje. „V červenci je prostor mimo jiné i pro finalizaci sektů. Tedy jejich degorzáž neboli odstranění kalů z druhotného kvašení a přípravu pro etiketaci,“ říká Bořek Svoboda.

Podle Martina Půčka, ředitele Svazu vinařů, byl tento měsíc srážkově podprůměrný a nedostatek vláhy je již na některých, zejména mladších vinicích vidět. Z hlediska chorob nebyl červenec nijak kalamitním, i když lokálně se objevilo padlí révy.

Akademické shrnutí

 V červenci přichází výrazný infekční tlak houbových chorob. Vinohradníci proto musejí zvolit účinnou ochranu. Naplno běží klasické zelené práce. Při suchu musejí vinohradníci reagovat pomocí mimo kořenové výživy a ošetřování ozelenění. Ve vinařském provozu již začíná příprava na nové vinobraní. 

Pavel Pavloušek 
profesor Mendelovy univerzity v Brně