Změnit vodu na víno zatím nedokážeme. Ale slanou vodu na sladkou ano

Inovativní technologie NESMD

Inovativní technologie NESMD Zdroj: Rice University

Ilustrační foto
Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Vědci našli nový způsob, jak pomocí solární energie získat sladkou vodu ze slané. Ten by mohl představovat zásadní průlom v oblasti odsolování.

V současné době se k odsolování používají drahá a energeticky náročná zařízení, která přivádějí slanou vodu k varu. Unikající pára je následně zachycována a kondenzována, čímž vzniká voda bez soli. Netřeba asi dodávat, že spotřeba tepla rozhodně není nízká.

Metoda, kterou vyvinul tým vedený odborníky z Center for Nanotechnology Enabled Water Treatment (NEWT) při Rice University, by to mohla změnit. Využívá tzv. membránové destilace – horká slaná voda proudí po jedné straně porézní membrány, zatímco studená sladká voda po straně druhé.

Výsledkem je, že vodní pára je jaksi odtahována z horké na studenou stranu. Energetické náklady jsou ovšem stále významné. Proto vědci tuto techniku vylepšili – přidali k membráně upravené nanočástice, které dokážou „topit“ slunečním světlem. Díky tomu se membrána částečně ohřívá sama o sobě.

Video placeholde
NEWT Center will use nanotechnology to transform water treatment • Živě.cz

Tato inovativní technologie dostala název „nanophotonics-enabled solar membrane distillation“, tedy NESMD. Její autoři doufají, že usnadní život lidem, kteří nemají přístup k čisté pitné vodě. Ti by si v budoucnu mohli membránu kupovat ve formě panelů, ne nepodobných těm solárním.

"V závislosti na požadované rychlosti produkce vody lze vypočítat, kolik membrány budete potřebovat,“ uvedl v tomto kontextu Qilin Li z Rice University. „Například pokud potřebujete 20 litrů za hodinu a víte, že metr čtverečních panelů vyprodukuje 6 litrů za hodinu, objednáte si něco málo přes 3 čtvereční metry panelů.“