Vinařům scházejí zahraniční sezónní sběrači. Robotizace pomůže jen částečně

Některé ruční práce automatizace nedokáže plně nahradit, jde o šetrnosti k hroznům. (ilustrační foto)

Některé ruční práce automatizace nedokáže plně nahradit, jde o šetrnosti k hroznům. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

U vinohradu je velkou výzvou opotřebení révy, kterou mechanizace urychluje, upozorňují vinaři.
Sběr hroznů zůstává do značné míry záležitostí šikovných rukou.
Sběr hroznů zůstává do značné míry záležitostí šikovných rukou.
Na sklizeň úrody scházejí ve spoustě vinařství lidé.
Některé ruční práce automatizace plně nenahradí, jde o šetrnost k hroznům.
6
Fotogalerie

Pěstitelům vinné révy v Česku dlouhodobě chybějí dělníci a těch pár, které ještě mají, požaduje více peněz. Aktuálním problémem je najímání sezonních brigádníků ze zahraničí. Příčinou je nejistá pandemická situace a v případě ukrajinských pracovníků také složité vydávání víz. Průmyslová automatizace přitom některé ruční práce plně nezastane.

„Nedostatek pracovníků patří mezi největší bolesti tuzemského zemědělství. Práce v oboru není právě vyhledávaná,“ sdělil deníku E15 Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie a ředitel vinařství Bohemia Sekt.

„Jedná se o naprosto nekvalifikované pracovníky s nejistou docházkou, jeden den jsou, jeden den nejsou,“ připojuje se Hana Líbalová, ředitelka Lobkowiczkého zámeckého vinařství. „Lidé jsou opravdu násobně dražší než v minulých obdobích,“ dodává.

Obvykle se najímají sezonní pracovníci z Ukrajiny a ze Slovenska, kterých přijíždí do Česka každý rok kolem dvaceti tisíc. I těch však letos ubylo. „Příčinou je zejména vydávání víz v případě ukrajinských dělníků,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. „Potíže způsobují například problémy s uznáním řidičského oprávnění na traktor a další zemědělské stroje u zahraničních pracovníků, především z Ukrajiny,“ doplňuje prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. 

Pěstitelé vinné révy se potýkají také s nestabilní pandemickou situací. Potvrzuje to Vojtěch Brauner, majitel Vinařství Plenér: „S nedostatkem pracovníků bojujeme nejen během sklizně, ale i v průběhu celé sezony. Covid situaci samozřejmě ještě zhoršuje.“

Kvůli chladnějšímu srpnu se dokončení sklizně v Česku posune alespoň o dva týdny a nejspíš se protáhne do začátku listopadu. Rezort zemědělství odhaduje letošní produkci vína na 620 tisíc hektolitrů, což je o deset procent více než loni.

Úbytek dělníků zatím nebude mít výrazný dopad na sklizeň, uklidňují vinaři. Do budoucna to však může být motivací k průmyslové automatizaci. „Pěstitelé vinné révy využívají speciální kombajny, které dokážou sklízet, chemicky ošetřovat porosty, okopávat, mulčovat a provádět další úkony,“ vysvětluje Doležal z Agrární komory. Samochodné sklízeče již využívá například Bohemia Sekt.

Některé ruční práce však automatizace plně nenahradí, jde o šetrnost k hroznům. „U vinohradu je velkou výzvou opotřebení révy, které mechanizace urychluje. Pokud chce vinohradník spravovat starý a silný vinohrad, tedy starší padesáti let, pravděpodobně sbírá ručně,“ říká vinař Jaromír Dvořáček z Vinařství Medek.

„Pro nás je robotizace z principu nepřijatelná, ruční sběr hroznů je v našem podání také oslavou celé roční dřiny,“ připojuje se Brauner za vinařství Plenér.

Nedostatek pracovníků se objevuje napříč tuzemským zemědělstvím, vyplývá z průzkumu Agrární komory, do kterého se v létě zapojilo přes dvě stě podniků. Přiznalo to devadesát procent z nich. V rostlinné výrobě schází obsluha strojů či ruční práce na polích, vinicích a v sadech. Největší potíže ale mají zemědělci v živočišné výrobě, kterým chybějí zejména ošetřovatelé zvířat.

„Zemědělství má v očích veřejnosti, a především u mladých lidí bohužel velmi nízkou prestiž. Bylo by potřeba seznamovat děti s tím, jak vypadá současná moderní zemědělská praxe,“ říká prezident Agrární komory. „V tom by mohlo pomoci ministerstvo zemědělství a ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Zemědělci by dále uvítali pomoc nábory nových zaměstnanců a při praxích studentů na farmách,“ zdůrazňuje.

Video placeholde
Tak šel čas s kombajny v Česku. Agronom: Před 25 lety to měli jejich řidiči mnohem nepohodlnější • Michal Nosek, František Kára