Přebytek zahraničního obchodu v srpnu vzrostl na 1,7 miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Zahraniční obchod skončil v srpnu podle předběžných údajů přebytkem 1,7 miliardy korun, který byl meziročně o jednu miliardu korun vyšší. Vývoz v srpnu meziročně vzrostl o 10,8 procenta a dovoz o 10,3 procenta. Srpnový přebytek obchodní bilance byl nejnižší v letošním roce. V srpnu se vývoz meziměsíčně po sezónním očištění snížil o 1,3 procenta a dovoz o 0,2 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Milana Hovorky srpnové výsledky zahraničního obchodu naznačují, že problémy finančních trhů začínají stále zřetelněji prosakovat do reálné ekonomiky a ovlivňují výkonnost českých firem na zahraničních, především evropských trzích.

„Přesto si srpnový vývoz udržel dvouciferné tempo růstu a předstih před dovozem. To jsou dobré zprávy, které potvrzují, že v klíčových oborech výroby strojů a dopravních prostředků zůstává poptávka po českých výrobcích stále relativně silná,“ míní Hovorka, který za pozitivní považuje to, že hodnota srpnového vývozu je historicky nejlepším výsledkem. „Nízký přebytek obchodní bilance kopíruje situaci, kterou jsme tady měli před rokem,“ podotkl.

BilanceBilanceBilance

Analytici: Srpnový zahraniční obchod zklamal

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky srpnový zahraniční obchod zklamal, když přebytek podle přeshraniční metodiky skončil hluboko pod našimi i tržními očekáváními. „Dynamika exportů však naplnila naše očekávání, překvapení tak bylo čistě na straně vyšších dovozů,“ dodal.

Za negativní překvapení srpnovou bilanci zahraničního obchodu považuje také Pavel Sobíšek z Unicredit Bank. „Překvapením ale nebylo až takové zpomalení růstu exportu, nýbrž zvýšení importu, které má dvě základní příčiny. Jednou je zvýšení cen ropy kvůli oslabení koruny vůči dolaru. Druhou je větší citlivost objemu importu oproti exportu na počet pracovních dní,“ upozornil Sobíšek.

Kromě této technické příčiny podle něj stojí za horšími výsledky zahraničního obchodu rovněž slábnoucí exportní poptávka po strojích a dopravních prostředcích, což je z pohledu české ekonomiky vážnější problém. „Na druhou stranu zatím nic nenasvědčuje opakování dramatického výpadku z přelomu let 2008 a 2009. Očekáváme, že ve zbylých měsících roku poroste objem exportu jednociferným tempem a celoroční přebytek přeshraničního obchodu dosáhne rekordních 175 miliard korun,“ podotkl.

Škop odhadl, že kladná bilance zahraničního obchodu by měla letos dosáhnout 149 miliard korun, zatímco loni zahraniční obchod vykázal přebytek 121,2 miliardy korun. „Pozitivně by měly působit nižší dovozy solárních panelů, jejichž deficitní bilance by se měla zlepšit o více než 30 miliard korun. Zhoršení zaznamená komoditní bilance, což bude ovšem více než kompenzováno zlepšením v bilanci očištěné o komodity,“ uzavřel Škop.

Průmyslu jako nejsilnějšímu odvětví v české ekonomice podle analytika ČSOB Petra Dufka pozvolna dochází dech s tím, jak klesá domácí poptávka a v zahraničí se stále více mluví o výrazném zpomalení. „Předpokládáme proto, že se brzy dočkáme mnohem slabších čísel o HDP než těch, jaké jsme viděli v první polovině roku,“ řekl Dufek. Mnohem zajímavější zprávou je podle něj ale první pokles nových zakázek po 21 měsících soustavného růstu.