Průměrná mzda po dlouhé době reálně vzrostla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Platy v Česku v prvním čtvrtletí potvrdily zprávy o oživení v české ekonomice. Češi brali v průměru meziročně o 793 korun více, průměrná mzda tak dosáhla 24 806 korun. Nominální růst podle ČSÚ činil 3,3 procenta, reálný, tedy po odečtení inflace, 3,1 procenta.

Výsledek tak předčil odhady analytiků, kteří očekávali reálné zvýšení mezd zhruba o 2,5 procenta. Důvodem výrazného meziročního růstu jsou podle nich jednorázové faktory. Loni v prvním čtvrtletí totiž byla průměrná mzda uměle nižší.

Podle analytiků to bylo způsobeno daňovou změnou v roce 2013, která zapříčinila, že odměny za rok 2012 byly v některých velkých firmách vyplaceny už v prosinci 2012 a nikoliv až v prvních měsících roku 2013.

„Na první pohled velmi solidní čísla ovšem do jisté míry ovlivnily bonusy, které se loni nevyplácely. Firmy je totiž svým zaměstnancům často dávaly v předstihu, aby se vyhnuly dopadu zavedení solidární přirážky k dani z příjmu. Letos tak bude efekt bonusů či prémií dynamiku mezd zkreslovat po celý rok,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Dvě třetiny pod průměrem

Dufek dále zmírnil přehnaný optimismus tím, že průměrná mzda je hodnota, na kterou dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou. „Reprezentativnější je proto medián, jenž je ovšem o čtyři tisíce nižší než samotný průměr. Ukazuje, že polovina lidí pracuje za plat nižší než 20 764 korun hrubého měsíčně,“ konstatoval analytik.

Proti stejnému období loňského roku byl tak medián o 2,9 procenta vyšší. U mužů činil 22 600 korun, u žen to bylo 18 651 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10 006 a 39 768 korun.

„Nejnovější čísla ukazují, že růst ekonomiky a extremně nízká inflace letos přinášejí reálné zlepšení příjmové situace domácností,“ shrnul komentář Dufek.

Firmy se vzaly za nos

„Růst mezd zároveň poukazuje na skutečnost, že firmy mají problém obsadit některé pozice, a jedinou šancí, jak získat či udržet kvalitního pracovníka je nabídnout mu více. Pokud si vzpomenu na plány, které pro letošní rok firmy měly, je skutečný růst mezd oproti nim vyšší,“ přidal další postřeh Daniel Soukup, odborník na řízení lidských zdrojů PwC ČR.

„Dobrou zprávou je i rostoucí základna, tedy zvyšující se počet nových pracovních míst,“ dodal Soukup.

V eurech je plat v rozporu

Rozporuplně působí čísla v eurovém vyjádření. Mzdy podle tohoto ukazatele propadly o 3,7 procenta, což na jedné straně znamená výhodu pro exportně orientované firmy, na straně druhé se tak snížila kupní síla českých zaměstnanců při cestách do zahraničí.

V podnikatelské sféře ČSÚ zaznamenal růst průměrných mezd nominálně o 3,6 procenta a reálně o 3,4 procenta. V nepodnikatelské sféře se průměrná mzda nominálně zvýšila o 2,2 procenta, reálně byla vyšší o dvě procenta.

Spotřebitelské ceny letos v 1. čtvrtletí stouply o 0,2 procenta, objem mezd vzrostl o 3,4 procenta a počet zaměstnanců o 0,1 procenta. Už v dubnu se inflace téměř nehýbala, meziročně zpomalila na 0,1 procenta.

Vývoj mzdových ukazatelů za poslední dva roky

Vývoj mezd 2013 až 1Q 2014Vývoj mezd 2013 až 1Q 2014|CSUZdroj: ČSÚ