Amerika by měla exportovat plyn do střední Evropy, apeluje Česko

ilustrační foto (ropný tanker Haima)

ilustrační foto (ropný tanker Haima) Zdroj: wikimedia.org

Spojené státy by měly podpořit vývoz svých přebytků zemního plynu do zemí střední Evropy, které jsou jejich spolehlivými spojenci. Na americkou vládu a Kongres v tomto duchu apelovali český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška a jeho maďarská kolegyně Anita Orbánová v článku pro list The Washington Post.

Oba velvyslanci ve společném textu poukázali na to, že Spojené státy mohou díky nedávnému prudkému rozvoji těžby z břidlicových zdrojů svůj plyn začít vyvážet. „Tento přebytek dává USA příležitost, aby se znovu staly geopolitickým hráčem v Evropě,“ uvedli.

Velvyslanci připomněli, že země visegrádské čtyřky jsou nejnadšenějšími spojenci Ameriky, kvůli své značné závislosti na ruském plynu a ropě ale zůstávají ohroženy energetickou diplomacií.

Ruská dominance

I přes snahy regionu modernizovat svou energetickou infrastrukturu a diverzifikovat zdroje surovin zůstává ruskému Gazpromu na jejich trzích s plynem pozice monopolisty, a plyn je tak zde i kvůli tomu mnohokrát dražší než v USA. Velvyslanci připomněli krize dodávek ruského plynu počátkem let 2006 a 2009.

Vývoz amerického plynu do zemí, které nemají s USA dohodu o volném obchodu, ale ztěžují americké regulace a zdlouhavé byrokratické procedury, upozorňují Bartuška s Orbánovou.

Prošly jen tři žádosti

Ze zhruba dvou desítek podaných žádostí o vývoz úřady za poslední tři roky udělily pouze tři. „Regulační překážky jsou hlavní brzdou, která brání zvýšit americký obchod s plynem se členy NATO a Japonskem,“ uvádějí velvyslanci.

Ministr energetiky USA Ernest Moniz v létě slíbil, že do konce roku rozhodne o dalších exportních licencích. Několik republikánských zákonodárců prosazuje podle velvyslanců opatření, která by podpořila vývoz zkapalněného zemního plynu americkým spojencům.

Vydělají na tom všichni

Pokud Kongres s vládou pomohou americkým firmám získat nové příležitosti v zahraničí, americkým spojencům to pomůže rozšířit energetické zdroje a vydělají na tom obě strany, uvedli velvyslanci.

„Spojené státy by mohly opět prokázat, že považují Českou republiku, Maďarsko, Slovensko a Polsko za blízké spojence, a zahájit tím novou kapitolu v ještě lepších bilaterálních vztazích,“ napsali Bartuška a Orbánová.