Anabáze ČEZ v Bulharsku končí. Rozhodnutí tamních úřadů o prodeji aktiv Euroholdu platí

Bulharský premiér nařídil prověření prodeje majetku firmy ČEZ

Bulharský premiér nařídil prověření prodeje majetku firmy ČEZ Zdroj: Reuters

Polostátní energetický podnik ČEZ se definitivně stahuje z bulharského trhu.
Proti rozhodnutí tamního antimonopolní úřadu z konce října se nikdo neodvolal, a Eurohold tak může bulharská aktiva firmy ČEZ koupit za 335 milionů eur, v přepočtu 9,2 miliardy korun.
Šéf ČEZ Daniel Beneš
4
Fotogalerie

Polostátní energetický podnik ČEZ se s konečnou platností stahuje z bulharského trhu. Proti rozhodnutí tamního antimonopolní úřadu z konce října se nikdo neodvolal a skupina Eurohold tak může bulharská aktiva firmy ČEZ koupit za 335 milionů eur, v přepočtu za 9,2 miliardy korun. Deníku E15 to potvrdil mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

„Nikdo se proti rozhodnutí neodvolal, a tudíž je pravomocné. Transakci ještě musí odsouhlasit bulharský energetický regulátor EWRC. Jasno by mohlo být do půl roku,“ sdělil Kříž. 

Zainteresovaní lidé už však řízení EWRC vnímají jako formální záležitost. „Transakci už beru jako hotovou věc. Jestli jí bulharský stát mohl nějak zamezit, tak jedině přes antimonopolní úřad,“ míní o nové informaci minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

„Nevidím důvod, jak a proč by energetický regulační úřad mohl prodeji zabránit. Má dostatek nástrojů na to, aby svůj trh reguloval běžným způsobem,“ doplnil.

Společnosti ČEZ a Eurohold podepsaly dohodu o prodeji aktiv loni v červnu. Úřad se touto záležitostí začal znovu zabývat poté, co správní soud zrušil jeho loňské rozhodnutí, které transakci zablokovalo. Eurohold dosud působí v pojišťovnictví a ve správě majetku. Transakci podle dřívějších informací hodlá financovat pomocí vlastního kapitálu a úvěru od dvou velkých nejmenovaných bank. 

Prodávaná aktiva zahrnují distribuční společnost, která dodává elektřinu více než dvěma milionům Bulharů, což z transakce činilo politicky citlivé téma. Loni v říjnu přitom komise dospěla k závěru, že Eurohold by akvizicí na trzích s pojištěním a energií získal výraznou konkurenční výhodu, a transakci zablokovala.

Do balíku prodávaných firem ČEZ patří celkem sedm společností. Nejvýznamnější z nich je distribuční firma CEZ Razpredelenie Bulgaria.

ČEZ do Bulharska přišel v roce 2004, kdy koupil tři distribuční firmy za 281,5 milionu euro. Kvůli přetrvávajícím sporům s místními úřady, které se táhnou od února 2013, se ale rozhodl odejít.

Firma dostala například milionové pokuty za údajné zneužívání dominantního postavení. V roce 2016 zahájil ČEZ proti bulharské vládě mezinárodní arbitráž o stovky milionů eur kvůli zásahům, které podle firmy poškozovaly její podnikání. Arbitrážní řízení dosud neskončilo.

Prodej bulharských aktiv vyplývá ze změny strategie ČEZ. Společnost se chce více soustředit na Česko a střední Evropu a obnovitelné zdroje energie v oblastech jako Německo a Francie. Minulý měsíc skupina ČEZ oznámila, že podepsala dohodu o prodeji většiny svých rumunských aktiv londýnské firmě Macquarie Infrastructure and Real Assets. Cenu podniky neuvedly.

Expanzi ČEZ do ciziny označil několikrát za nepovedenou premiér Andrej Babiš. Majoritním vlastníkem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí vlastní 70 procent akcií společnosti.