Analytici: Bakala chce možná NWR opustit úplně

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Podnikatel a investor Zdeněk Bakala hodlá možná úplně opustit těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD. Shodla se na tom řada oslovených analytiků. NWR v úterý oznámila, že Bakala odstoupí na dubnové valné hromadě společnosti z jejího představenstva.

Mediální zástupce Bakaly Vladimír Bystrov Bakalovo odstoupení ani případný úplný podnikatelův odchod z NWR nekomentoval. Zopakoval pouze, že Bakala ve společnosti stále zprostředkovaně vlastní asi čtvrtinový podíl. Českému podnikateli totiž patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která vlastní 50,5 procenta akcií NWR. Spoluvlastníkem OKD, respektive NWR, se Bakala stal v roce 2004.

„Pozornost pana Bakaly se již delší dobu soustředí na jiné projekty, než je NWR a podle mého názoru bylo již jen otázkou času, kdy k jeho rezignaci z představenstva dojde. Nedivil bych se nyní ani tomu, pokud by se pokusil prodat svůj podíl v CERCL Mining,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Pozornost pana Bakaly se již delší dobu soustředí na jiné projekty

Prodej akciového podílu, který Bakala v NWR nepřímo vlastní, by mohl následovat i podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze. „Otázkou je, zda NWR bez Bakaly dokáže najít společný jazyk s vládou, jak se jí to plus minus dařilo doposud například v otázce Paskova,“ uvedl.

Předloni OKD oznámilo, že prodělečný ostravský Důl Paskov zavře. Stát se ale loni s NWR dohodl na pokračování těžby v tomto dole do konce roku 2017 a vláda za to zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro horníky. Státní pomoc letos schválila Evropská komise.

Jmění o objemu 23 miliard korun

Bakala patří k nejmajetnějším českým podnikatelům, letos ale vypadl ze žebříčku dolarových miliardářů, který sestavuje časopis Forbes. Bakalovo jmění odhadl časopis na 0,9 miliardy dolarů (asi 23 miliard korun).

Vedle podílu v NWR vlastní Bakala většinový podíl ve vydavatelství Economia, které mimo jiné vydává Hospodářské noviny, Respekt a Ekonom. Předloni podnikatel koupil internetovou společnost Centrum Holdings. Vlastní také profesionální cyklistickou stáj Omega Pharma-Quick Step.

Bakala by měl dát významnou částku na problémy OKD, míní odboráři
Podnikatel Zdeněk Bakala by měl při svém odchodu z představenstva společnosti New World Resources (NWR) dát nějakou významnou částku na řešení problémů těžební firmy OKD, jež NWR patří. Shodli se na tom předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula a předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Bakalovo odstoupení oznámila NWR v úterý na své webové stránce.

„Já si umím představit, že na odchod třeba dá nějakou velmi významnou částku společnosti OKD pro řešení těch důsledků. To si umím docela živě představit. To je ta otázka sociálně zodpovědného přístupu majitele,“ řekl Středula. Současný management firmy podle něj v současnosti řeší právě problémy z minulých let.

„Odchod inteligentní nebo morální by byl s tím, že tuto společnost ještě oživí financemi, které v minulosti získal,“ řekl Pytlík.

Jestli někdo v Česku ublížil hlubinnému hornictví, tak je to podle Středuly právě Bakala. „Jestli někdo dovedl zdestruovat něco, i dobrou práci, tak to se povedlo jednoznačně jemu,“ řekl předseda ČMKOS. Nehorší podle něj je vybírat z firmy profit, a když je potřeba řešit problémy, postupně ji opustit.

Bakalův odchod a případně peníze, které by dal OKD, by podle odborářů mohly ve firmě částečně uklidnit situaci. „Bohužel jeho jméno se stalo synonymem pro špatné věci ve společnosti OKD a v tomto případě jeho odchod, kdyby to byl definitivní odchod, by mohl postupně změnit i nějakou vnitřní náladu,“ řekl Středula.

NWR v loňském roce snížila ztrátu o 893 milionů eur na 21 milionů eur (zhruba 576 milionů korun) a její tržby klesly asi o 20 procent na 676 milionů eur. V říjnu firma dokončila kapitálovou restrukturalizaci, aby odvrátila platební neschopnost. Restrukturalizace zahrnovala snížení hodnoty dluhopisů a výrazné rozmělnění podílů akcionářů. Bystrov dnes uvedl, že sám Bakala investoval do restrukturalizace přes miliardu korun.

Těžba uhlí loni klesla o dvě procenta na 8,6 milionu tun, prodeje se snížily o 14 procent na 8,3 milionu tun. Letos firma plánuje vytěžit zhruba 7,5 až osm milionů tun uhlí, prodeje by se měly pohybovat okolo osmi milionů tun. Společnost loni snížila počet zaměstnanců o sedm procent na 14.600 lidí, letos by jejich počet měl klesnout asi o deset procent.