Analytici: Ceny uhlí, na nichž by závisela kompenzace OKD, by neměly klesat

Ilustrační foto (Sídlo OKD)

Ilustrační foto (Sídlo OKD) Zdroj: Petr Bergler, Euro

Ceny uhlí, na nichž má záviset případná kompenzace státu pro těžařskou firmu OKD, by v následujících měsících a letech již klesat neměly. Shodli se na tom analytici. Současné ceny uhlí se totiž pohybují na několikaletých minimech. A navíc výhledy ocelářství pro tento i další rok jsou spíše lepší i pro Evropu, což by mohlo ceny koksovatelného uhlí podpořit, míní například analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dnes řekl, že dohodu o Dole Paskov je třeba se společností NWR dopracovat. Pokud klesnou ceny uhlí, buď podle Mládka vzroste kompenzace ze strany státu, nebo se zkrátí těžba v dole. Podle šéfa představenstva NWR Garetha Pennyho je možné, že by se Důl Paskov naopak provozoval ještě déle, pokud by ceny uhlí vzrostly.

Analytik Patria Direct Tomáš Sýkora se domnívá, že v nejbližších měsících nevidí důvody k tomu, aby rostla cena energetického uhlí, což se týká zhruba poloviny těžby firmy OKD. U cen koksovatelného vidí však větší šanci na růst cen. V posledních měsících totiž cena padala a je na zhruba sedmiletých minimech. Na straně poptávky pak bude podle Sýkory důležitý vývoj v Číně, která je největším konzumentem uhlí.

Podle Hlinomaze jsou nyní ceny uhlí na minimech a není přitom patrné, že by spotřeba uhlí v regionu nějak výrazně klesla, přičemž podobně to platí také pro výrobu oceli. V cenách uhlí budou tedy jistě nastávat výkyvy, v průměru by ale klesat neměly, soudí Hlinomaz.

Zároveň ale nečeká, že by se to projevilo například ihned v cenách společnosti NWR pro druhé čtvrtletí, spíše až v druhé polovině roku. NWR by měla zveřejnit výsledky jednání o cenách uhlí pro letošní 2. čtvrtletí pravděpodobně v druhé polovině dubna. Loni to bylo 18. dubna.

Ceny uhlí klesly na minimum

Spotové ceny koksovatelného uhlí stále klesají a nyní jsou už na pouhých 113 dolarů za tunu. To je už níže, než byla cena uhlí v krizi 2008/2009, poznamenal hlavní investiční stratég společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Například v roce 2011 ceny uhlí atakovaly cenu 500 dolarů za tunu a ještě v roce 2012 byly nad úrovní 200 dolarů za tunu. „Podle některých odhadů až polovina dolů ve světě není při takových cenách rentabilní, ochota těžařů utlumovat produkci je však stále nízká. To při současné slabé poptávce vede k značnému převisu nabídky nad poptávkou a následnému pádu cen,“ uved Hatlapatka.

Ze současných spotových cen už další větší pokles Hatlapatka nečeká. Z cen, které NWR dosahovalo v průměru v loňském roce, však další pokles pravděpodobný je, minimálně pro nejbližší kvartály. Záležet bude na tom, kde leží výchozí bod vyjednávání mezi vládou a NWR, uvedl Hatlapatka.