Ať dozorčí rada schvaluje také investice našich dcer, navrhuje vedení ČEZ

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: jiři koťátko

Elektrárna Počerady
Elektrárna Počerady
Vodní elektrárna Orlík
Daniel Beneš
ČEZ kupuje AZ Klima
9
Fotogalerie

Vedení energetické společnosti ČEZ navrhuje úpravou stanov na červnové valné hromadě firmy posílit postavení dozorčí rady společnosti. Vyplývá to z podkladů pro valnou hromadu ČEZ, která se uskuteční 21. června. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž dnes potvrdil, že souhlas dozorčí rady má představenstvo ČEZ nově potřebovat u investic nad půl miliardy korun realizovaných dceřinými firmami ČEZ. Dosud měla tuto povinnost jen mateřská ČEZ a.s., dceřiné firmy o akvizicích radu pouze informovaly.

Dozorčí rada má být také nově pravidelně informována o struktuře příjmů vedoucích zaměstnanců na vybraných pozicích. "Již v současné době dozorčí rada schvaluje smlouvy o výkonu funkce a veškerá plnění poskytovaná členům představenstva. Tato dosavadní působnost dozorčí rady se návrhem změny stanov rozšiřuje o právo informování o struktuře a podmínkách příjmů určených vedoucích zaměstnanců, tj. ředitelů divizí, ředitelů útvarů, ředitelů organizačních jednotek, a to jedenkrát ročně," uvedl dnes Kříž.

Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát, který přes ministerstvo financí vlastní ve firmě majoritní, zhruba 70procentní podíl, má osm členů, zbytek jsou zástupci zaměstnanců. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dříve uvedl, že na základě koaličních dohod nominoval do dozorčí rady ČEZ za stát čtyři zástupce jeho resort, tři zástupci jsou nominováni ČSSD a jeden KDU-ČSL. Předsedou dozorčí rady je někdejší předseda Akademie věd Václav Pačes. Dosud všechny členy rady volila a odvolávala valná hromada. Změnou stanov se má tato praxe změnit, třetinu členů za zaměstnance mají volit a odvolávat zaměstnanci firmy.

Video placeholde
Rekonstrukce přivaděče na elektrárně Orlík • Jan Stuchlík

Zatím naposledy nesouhlasila dozorčí rada s názorem vedení firmy minulý týden při rozhodování o možném prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady společnosti Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Podle dřívějších informací prodej elektrárny podpořilo představenstvo ČEZ, dozorčí rada ho ale neschválila.

Už dříve vedení ČEZ oznámilo, že navrhuje valné hromadě ke schválení dividendu za loňský rok 33 korun na akcii před zdaněním. V posledních čtyřech letech vyplatila firma akcionářům pokaždé podíl na zisku 40 korun za akcii. Představenstvo chce letos poprvé od roku 2001, kdy firma začala vyplácet dividendy akcionářům, vyplatit část dividendy z nerozděleného zisku minulých let. Vedení ČEZ také poprvé po 16 letech nenavrhuje výplatu odměn představenstvu a dozorčí radě firmy. V posledních dvou letech zamítlo návrhy tantiém ministerstvo financí.

ČEZ je největší česká energetická firma. Čistý zisk společnosti v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesl o 13 procent na 8,7 miliardy korun. Tržby dosáhly 52,8 miliardy korun, což bylo meziročně zhruba o dvě procenta víc.

 

Vše o ČEZ čtěte zde.