Audit LOM už stál několik milionů, skončit má příští měsíc

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: vrgroup.eu

Hloubková kontrola státní zbrojovky LOM Praha, kterou ministerstvo obrany v polovině června zadalo bez výběrového řízení firmě KPMG, už stála několik milionů korun. Podle mluvčího rezortu Jana Pejška má audit skončit nejpozději 14. října. Dozorčí rada podniku minulý týden rozhodla o jeho restrukturalizaci. Zdroje deníku E15 hovoří o tom, že výsledkem celého procesu bude částečná nebo úplná privatizace.

„Nejvyšší možná cena, kterou bychom za audit mohli zaplatit, je 10 milionů,“ konstatoval Pejšek. Kontroloři mají posoudit především výhled, řízení a udržitelnost cash flow, provozní výkonnost, stav výrobního procesu. Dále je jejich úkolem dopracovat strategii LOM a navrhnout možnosti jeho dalšího rozvoje.

Důvodem zadání zakázky přímo KPMG byla podle ministerstva existence velkých rizik, které by mohly vzniknout na majetku státu. Úřad Alexandra Vondry (ODS) oslovil ještě společnost Ernst & Young, její konkurent ale nabídl výhodnější cenu.

Zadání zakázky bez výběrového řízení KPMG kritizují kvůli netransparentnosti nevládní organizace, začal ji prošetřovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Ministerstvo tvrdí, že situace LOM začala být kritická letos na jaře, kdy dozorčí rada podniku zpochybnila účetní závěrku podniku za 2010, zejména ocenění zásob firmy. Ta navíc v letošním prvním pololetí neplnila obchodní plán, což mohlo vyústit v její platební neschopnost. Ministerstvo se rovněž rozhodlo prověřit nehody letounů L-159, které byly způsobeny takzvaným zahořením motorů. Ty opravuje právě zbrojovka v pražských Malešicích.

Podle předběžných výsledků auditu je LOM je špatně řízený podnik bez existující výroby, který spěje krachu. „Společnost dlouhodobě nevytváří dostatečný zisk, především ze své vlastní provozní činnosti. Funguje samovolně,“ řekl minulý týden ČT generální sekretář ministerstva Jan Vylita.

Mluvčí LOM Martina Fišerová namítla, že i když se zbrojovka na začátku roku vyrovnávala s těžkostmi a fungovala na 60 procent, letošní hospodářský výsledek bude podle ní kladný. „V tuto chvíli je situace stabilizovaná a v celém podniku je normální pracovní doba, normální pracovní průběh,“ uvedla Fišerová. V rámci restrukturalizace se počítá především v udržení a posílení hotovostní situace podniku v letech 2011 a 2012 formou bankovní půjčky, odprodeji nepotřebného majetku a zahájení strategických jednání s obchodními partnery z Ruska a Ukrajiny, kteří vlastní práva k výrobě a opravám vrtulníkové techniky.

Historie LOM Praha sahá do roku 1915, kdy byl v leteckém oddělení firmy Breitfeld - Daněk vyroben první letecký motor. Společnost se později začlenila do Českomoravských strojíren, které se v roce 1927 sloučily s koncernem ČKD. V roce 1989 se Letecké opravny Malešice staly státním podnikem zřízeným ministerstvem obrany. Ozbrojené síly byly a jsou jeho hlavním zákazníkem. V loňském roce LOM vyhrály výběrové řízení na opravu dvou maďarských a dvou bulharských dopravních vrtulníků Mi-17 v hodnotě 250 milionů korun. Tendr vypsala specializovaná agentura Severoatlantické aliance. Zástupci firmy doufali, že se tak rozjede projekt opravy všech ruských vrtulníků v NATO. V současnosti pracuje v LOM zhruba jeden tisíc zaměstnanců, po Aeru Vodochody jde o druhou největší českou leteckou továrnu.