Australané se seznamují s cínoveckou rudou, našli efektivní způsob získávání lithia

Průzkum lokality v Krušných horách

Průzkum lokality v Krušných horách Zdroj: ČTK

Ziskovost těžby cínoveckého lithia bude úzce souviset s její efektivitou. Společnost European Metal Holdings (EMH), jež tamní ložiska prozkoumává, nyní hlásí pokrok ve způsobu získávání suroviny.

V laboratorních podmínkách se firmě údajně daří z české rudy získávat 94 až 95 procent lithia, chválí si zejména inovovaný postup za využití takzvané vápencové metody. Její používání má v konečném důsledku vycházet levněji.

„Pracujeme na optimalizaci všech aspektů cínoveckého projektu,“ dodal podle serveru Mining Weekly generální ředitel EMH Keith Coughlan.

Milena Šandová, ředitelka Těžařské unie, přitom již dříve varovala, že stále není jisté, jestli těžba vůbec bude ekonomická. Uvedla, že neexistuje ověřený a rentabilní způsob, jak lithium z horniny na Cínovci dostat.

Lithium je ovšem považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií. V ČR jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Australský investor EMH by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022.

Za 21 let chce dobýt 37 milionů tun rudy. Vedoucí odboru nerostných surovin České geologické služby Jaromír Starý loni v říjnu ČTK řekl, že v Česku je celkem evidováno 571,5 milionu tun rudy s 1,14 milionu tun lithia.