Automobilový startup Rivian pokořil Teslu v závodě o první elektrický pickup. A chystá se na burzu

Rivian

Rivian Zdroj: Rivian

Rivian R1T
Rivian R1T
Rivian R1T
Rivian R1T
Rivian R1T
37
Fotogalerie

Automobilový startup Rivian spustil linku na výrobu plně elektrického pickupu R1T. Oznámil to generální ředitel Rivianu Robert „RJ“ Scaringe minulý týden na Twitteru. Rivian se tak stal první automobilkou na světě, která vyrábí čistě elektrický pickup.

„Po měsících výroby předprodukčních prototypů sjel dnes ráno z naší výrobní linky vůbec první zákaznický vůz! Tento okamžik je možný jen díky společnému úsilí našeho týmu. Nemůžeme se dočkat, až si první kousky vyzvednou zákazníci,“ sdílel minulý týden své nadšení Scaringe.

Mimo pár štastlivců si však budou muset zájemci na nový elektrický pickup počkat až do ledna příštího roku. Ale přesto si Rivian stále drží náskok před Teslou Elona Muska, který se nechal slyšet, že jeho pickup Cybertruck by měl být do hotov do konce roku, přičemž výroba začne někdy v průběhu roku 2022. To je ale nejisté vzhledem k několikanásobným odkladům, které se však týkaly i Rivianu. 

Základní model bude začínat v přepočtu na jednom a půl milionu korun a bude disponovat dojezdem 505 kilometrů. V lednu by však měla přijít i vyšší výbavová verze překračující hranici 640 kilometrů. V plné výbavě sahá cena přes dva miliony korun. Udivující je i výkon, jenž umožní zrychlení z 0 na 100 kilometrů v hodině za tři vteřiny.

Nejzajímavější je však platforma, na níž vůz stojí. Zahrnuje sadu baterií, pohonnou jednotku a odpružení, přičemž je široce použitelná pro různé vozy stejné kategorie. To byl i jeden z důvodů, proč tradiční automobilka Ford investovala přede dvěma lety do Rivianu 500 milionů dolarů. Dostane tak přístup k pokrokové technologii, kterou využije i ve svých modelech.

 

Možná ještě překvapivějším investorem v Rivianu je Amazon. Ten do startupu investoval třikrát více než Ford, tedy 1,5 miliardy dolarů. Brousí si totiž zuby na zmíněnou platformu, kterou budou využívat doručovací dodávky služby Amazon Prime. 

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos ukázal loajalitu automobilce i tím, že se nechal dovézt jedním z prototypů chystaného SUV k startovací plošině rakety jeho vesmírné společnosti Blue Origin při svém nedávném letu na hranici oběžné dráhy.

Výrobní linka Rivianu stojí v padesátitisícovém Normalu na středozápadě Spojených států ve státě Illinois. Rivian má však velkolepé plány a jedná s úřady o otevření další továrny v Texasu.

Fortworthská radnice totiž nabídla Rivianu daňovou pobídku ve výši 440 milionů dolarů (asi 9,5 miliardy korun). Rivian by měl v blízkosti města do roku 2027 vytvořit 7500 pracovních míst a vyrábět až 200 tisíc vozidel ročně. „Project Terra,“ jak se ambiciózní plán jmenuje, by se tak měl stát jedním z největších zaměstnavatelů a výrobců v regionu.

Generální ředitel společnosti Rivian Robert „RJ“ Scaringe založil svůj startup v roce 2009, když mu bylo teprve 26 let. Nejprve zamýšlel postavit elektrický sporťák, který by konkuroval Roadsteru od Tesly, ale o několik let později změnil plány a pustil se do vývoje zmíněné technologické platformy nového elektrického vozidla. 

Rivian chce letos koncem října či během listopadu vstoupit na burzu. V srpnu už se registroval k primárnímu úpisu akcií (IPO), prostřednictvím něhož chce získat kapitál ve výši mezi pěti až osmi miliardami dolarů při zhodnocení firmy ve výši 80 miliard dolarů.