Výrobce elektroaut Rivian žádá o vstup na burzu, chce víc, než činí hodnota General Motors

Kromě Amazonu jsou investory Rivianu mimo jiné Soros Fund Management a BlackRock.

Kromě Amazonu jsou investory Rivianu mimo jiné Soros Fund Management a BlackRock. Zdroj: Rivian

Amazon si objednal 100 tisíc elektrických dodávek Rivian
Rivian R1T – Elektrický pick-up prošel proměnou na minimalisticky vyhlížející a hranaté užitkové auto.
Značka Rivian celé roky v tajnosti pilovala podvozek, na kterém může stavět nejen trucky, ale klidně i velká SUV
Značka Rivian celé roky v tajnosti pilovala podvozek, na kterém může stavět nejen trucky, ale klidně i velká SUV
Amazon si již objednal sto tisíc elektrických dodávek vyrobených na míru od amerického start-upu Rivian Automotive.
38
Fotogalerie

Výrobce elektrických aut Rivian, kterého podporuje internetový prodejce Amazon.com, předložil americkému regulačnímu úřadu žádost o primární nabídku akcií. Na burzu by firma ráda vstoupila koncem roku. Podle informovaných zdrojů, na které se odvolává agentura Reuters, by nabídka mohla ohodnotit firmu na 70 až 80 miliard dolarů (1,5 až 1,7 bilionu korun). To je více, než kolik činí tržní kapitalizace americké automobilky General Motors.

Firma zatím neposkytla žádné další podrobnosti ke svým plánům na primární nabídku. Očekává se, že v příštích týdnech zveřejní poprvé veřejně bližší informace o své finanční situaci.

Kromě Amazonu jsou investory Rivianu mimo jiné Soros Fund Management a BlackRock. Firma patří k nejlépe financovaným začínajícím firmám v USA. Od začátku roku 2019 získala od investorů 10,5 miliardy dolarů.

Rivian v letošním roce plánuje spustit výrobu elektrického pickupu a sportovně-užitkového vozu. Konkurovat chce hlavně výrobci elektroaut Tesla, který v současnosti plánuje výrobu pickupu.

Tržní kapitalizace Tesly je nyní téměř 700 miliard dolarů. O pozici na trhu s elektromobily však nyní usiluje řada společností, včetně zavedených automobilek, protože Čína, Evropa a další země a regiony přicházejí s nařízeními, jejichž cílem je snížit emise oxidu uhličitého.

Společnost Rivian založil v roce 2009 Robert Joseph Scaringe. Původně se jmenovala Mainstream Motor, v roce 2011 se přejmenovala na Rivian. Společnost má již smlouvu na výrobu 100 tisíc elektrických dodávek pro Amazon do konce tohoto desetiletí. Agentura Reuters nedávno uvedla, že Rivian jedná o výstavbě nové továrny v Texasu za nejméně pět miliard dolarů.

Kromě Rivianu využila v uplynulých měsících prudký růst na akciových trzích v USA pro vstup na burzu řada rychle rostoucích firem zaměřených na výrobu elektroaut. Převážně však prostřednictvím fúze se společností zaměřenou na akvizice, takzvaný SPAC. Tímto způsobem na burzu vstoupily společnosti Lucid Motors, Nikola, Fisker a Lordstown Motors.

Podívejte se na testovací jízdu Rivianu:

Video placeholde
Rivian předvádí působivé schopnosti elektrického pick-upu R1T • Rivian