Babiš: Důl Paskov bude fungovat do roku 2017, vláda dá 600 milionů

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministr financí Andrej Babiš se dohodl s předsedou představenstva NWR, že se bude v dole Paskov těžit do roku 2017. Stát bude podle dohody pouze financovat sociální program pro horníky v hodnotě 600 milionů korun.

Babiš takový návrh představí na jednání vlády. Dosud se počítalo, že stát by měl vydat až 1,1 miliardy korun. Koalice se na původním návrhu neshodovala. Babiš chce podobu státní pomoci společnosti OKD kvůli prodělečné těžbě v dole Paskov probrat s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou opět probrat zítra. Koaličními neshodami by se pak měla zabývat i koaliční rada.

Žádná část ze státních prostředků by podle Babiše nešla na sanaci dolu nebo držitelům akcií, ale výhradně na sociální program pro horníky.

„Podařilo se mi přesvědčit zástupce firmy, že NWR nezavře důl tři roky. Bude tedy v provozu do konce roku 2017. Stejně tak se mi podařilo proti původní dohodě domluvit, že 500 milionů korun, které měly jít na sanaci dolů, vezme NWR na sebe,“ uvedl Babiš po setkání s předsedou představenstva NWR Garethem Pennym.

Ten označil navržené řešení za férové. „Budeme s vládou úzce spolupracovat,“ uvedl Penny. Babiš upozornil, že navržená transakce potřebuje souhlas Evropské komise.

Vládní koalice se dosud kvůli státní pomoci pro OKD přela. ČSSD chtěla, aby stát nesl náklady na útlum dolu na Frýdecko - Místecku ve výši 1,1 miliardy korun za podmínky, že OKD do konce roku 2016 podpoří ztrátovou těžbu v dole. Předsedové ANO i KDU-ČSL Babiš a Pavel Bělobrádek ale odmítali, aby stát naléval peníze do soukromé firmy.

Výběr hlavních událostí kolem situace v závodě OKD Důl Paskov (2013):
4. června - Společnost New World Resources (NWR), které patří těžební firma OKD, oznámila odborů, že uvažuje o prodeji Dolu Paskov. NWR se v prvním čtvrtletí dostala do vysoké ztráty.
15. července - NWR oznámila, že se jí dosud nepodařilo najít kupce na Důl Paskov. Pokud se prodej nezdaří, jednou z možností dalšího postupu je uzavření dolu, kde pracuje zhruba 3000 lidí.
22. srpna - NWR oznámila pololetní ztrátu deset miliard korun.
5. září - Vedení OKD předalo odborům návrh nové kolektivní smlouvy pro léta 2014 až 2018, který počítá mimo jiné s omezením odměn a benefitů. Odboráři s návrhy nesouhlasili.
11. září - Odboráři se sešli s vedením OKD a požádali o schůzku s generálním ředitelem. Kolektivní smlouvu má řešit zprostředkovatel.
13. září - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že za situaci v OKD jsou zodpovědní její vlastníci. Do firmy by měli vrátit část zisku z minulých let. Když selžou, měla by jednat vláda.
17. září - NWR se rozhodla uzavřít důl Paskov, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný. Mluvčí OKD Marek Síbrt řekl, že pokud se bude stát podílet na sociální (dotované) těžbě, může Paskov skončit až v roce 2018. Ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014.
- V Ostravě se ještě před oznámením NWR sešlo na demonstraci zhruba 2500 lidí, kteří vyzvali OKD, aby ze svých zisků zajistili normální chod firmy. Někteří vtrhli do budovy OKD.
18. září - Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek řekl, že požadavek OKD na to, aby se stát na útlumu Paskova podílel čtyřmi až šesti miliardami korun, je nehorázný.
- Premiér v demisi Jiří Rusnok prohlásil, že vláda nebude platit žádné dluhy OKD a nebude kupovat OKD ani Paskov.
20. září - Ministerstvo průmyslu zpracovalo pět variant řešení krize.
22. září - Generální ředitel OKD a zároveň výkonný ředitel NWR Ján Fabián prohlásil, že OKD nebude pokračovat v těžbě v Dole Paskov po roce 2014, pokud by to musela financovat sama.
- NWR oznámila, že chce svou finanční situaci řešit mimo jiné prodejem Ostravsko-karvinských koksoven OKK.
24. září - Prezident Miloš Zeman na jednání s premiérem Rusnokem a vedením OKD navrhl, aby se útlumová těžba hradila z výnosu z bývalých bytů OKD. Ty by firma měla převést například Moravskoslezskému kraji.
3. října - Představitelé ČSSD řekli, že financování dalšího provozu Paskova z výnosů společnosti RPG Byty není reálné. Stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban řekl, že odmítá možnost zasypání dolu a odepsání zásob černého uhlí.
Výběr hlavních událostí kolem situace v závodě OKD Důl Paskov (2014):
6. ledna - Ministr průmyslu Jiří Cienciala a šéf OKD Dale Ekmark podepsali Memorandum o porozumění, z kterého vyplývá, že do konce března má být jasné, zda stát poskytne podporu při utlumování dolu. Jednou z možností je, že by OKD na své náklady těžbu prodloužilo až do konce roku 2016 a stát by k 1. lednu 2017 Důl Paskov za korunu koupil.
3. února - Vládní zmocněnec Jiří Cienciala řekl, že komise složená ze zástupců státu a společnosti OKD, která se zabývá budoucností Dolu Paskov, posuzuje tři varianty možného řešení.
3. března - Premiér Bohuslav Sobotka řekl (ČSSD), že zástupci odborů souhlasí s návrhem na prodloužení těžby v Dole Paskov o dva roky, který bude projednávat vláda.
1. dubna - Ministerstvo průmyslu navrhlo vládě, aby schválila poskytnutí státní podpory těžební společnosti OKD na náklady související s útlumem Dolu Paskov. Podmínkou je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole do konce roku 2016 a že podporu schválí Evropská komise.
7. dubna - Ministr financí Andrej Babiš se domluvil s firmou NWR, že důl Paskov bude fungovat až do konce roku 2017 a vláda poskytne peníze jen na sociální programy horníků za 600 milionů korun. Babiš takový návrh představí na jednání vlády. Dosud se počítalo, že stát by měl vydat až 1,1 miliardy korun. Koalice se na původním návrhu neshodovala.