Berlín mění energetiku. Co Česko?

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže Zdroj: CTK

Připravovanou státní energetickou koncepci není důvod měnit. „Nikdo z vlády mi takový úkol nedal,“ prohlásil náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc na energetické konferenci LMF pořádané vydavatelstvím Mladá fronta. Změna není nutná, i když v Německu pokračuje přechod energetiky k obnovitelným zdrojům, který významně ovlivňuje i energetický sektor v Česku.

Jenže zástupci české energetiky tvrdí, že se česká vláda zatím chová tak, jako kdyby se v Německu nic nedělo. „Pokud budou v Německu zavedeny pro elektrárny kapacitní platby, sklidí Česko všechna negativa nefunkčního trhu s elektřinou. Pak by se muselo zvažovat zavedení kapacitních plateb i v Česku,“ říká například ředitel pro strategii ČEZ Pavel Cyrani.

Kvůli vlivu Německa by se proto energetická koncepce měla přepracovat. „Němci šli tak daleko, že obětovali hodnotu svých velkých energetických firem E. ON a RWE. Totéž se může stát i ČEZ, pokud vláda v koncepci a ČEZ rychle nezareagují,“ upozorňuje Michal Šnobr, analytik z J&T Banky. Například je třeba připustit, že do budoucna bude Česko dovážet elektřinu.

Nynější vládní scénář počítá pouze s tím, že je třeba postavit nové jaderné bloky, aby Česko mohlo dál elektřinu vyvážet.
Šolc tvrdí, že německé plány jsou ve stávajícím znění energetické koncepce promítnuty.

V její podobě připouští jedinou změnu. V rámci stanovených koridorů pro podíl jednotlivých paliv v energetickém mixu zpracuje ministerstvo dohromady tři alternativní scénáře.