Bič, dynamit a čtvrtá průmyslová revoluce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Automatizace, robotizace, využití umělé inteligence v průmyslu, to vše představuje změny, pro které se vžilo označení čtvrtá průmyslová revoluce. Vážně se o ní začínají bavit ekonomové s politiky, odboráři a sociology. Někteří straší, že nám roboti vezmou práci, jiní vidí tu lepší stránku - stroje nahradí nekreativní, automatizovatelné a neatraktivní profese. Kdo bude mít pravdu, rozsoudí až čas. My vám připomínáme deset milníků, přes které lidstvo ke čtvrté průmyslové revoluci dospělo.

Bič

Vynález biče patří k nejdůležitějším objevům pravěkých lidí a lze jej přirovnat ke zkrocení ohně. Nejstarší biče se vyskytovaly již v neolitu, kdy si lidé začali podmaňovat zvířecí říši. Díky biči mohli především dobytek donutit k práci i k poslušnosti. Zejména ve třetím světě, ale například i v USA se biče k podobným účelům využívají dodnes.

Zneužití biče jako „motivačního nástroje“ použitého vůči člověku přišlo později, nicméně bez toho by šel pokrok lidstva nejspíše daleko pomaleji. Jeho moci využívali především stavitelé kolosálních starověkých staveb včetně pyramid. Podobné stavby pomáhaly vytvářet pocit sounáležitosti a semknutosti jednotlivých civilizací.

Možná ještě důležitější bylo využívání bičů v námořnictví, kdy veslující otroci pod nátlakem fyzického trestu dosahovali neuvěřitelných výkonů. Lodě se tak dostaly ještě dále, než by bylo myslitelné bez klíčového mocenského nástroje, kterým se bič stal.

Motiv biče je ostatně součástí mnoha starověkých podobizen panovníků. Dostal se také do popkultury, jako významný nástroj jej využíval například Indiana Jones ve stejnojmenné filmové sérii.

Bič je také nositelem jednoho rekordu, kterého si vědci všimli relativně nedávno. Charakteristické prásknutí biče se ozve, pokud koneček těla biče (takzvaná práskačka) překoná rychlost zvuku. Vyvolá tak rázovou vlnu a pak nastává akustický třesk. Bič je tak prvním a nejstarším lidským nástrojem schopným překonat rychlost zvuku.

Ozubené kolo

Co spojuje největší i nejmenší mechanické přístroje? Co najdeme v hodinách, v automobilech či ve mlýnech? Odpovědí je jeden z nejužitečnějších vynálezů, které připravily půdu pro mechanizaci práce – ozubené kolo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!