Bondy NWR rekordně nesou, těžař má nakročeno k bankrotu

NWR

NWR Zdroj: newworldresources.eu

Hrát těžařský vabank lze nejen zdecimovanými akciemi NWR, ale i stejnojmennými dluhopisy. Zájemci mají na výběr dvě možnosti. Nezajištěná emise se splatností v roce 2021 v objemu přes sedm miliard korun se nyní obchoduje s výnosem 35 procent, 13miliardová zajištěná emise maturující za pět let vynáší 20 procent.

Ačkoli se vzhledem k nadřazenosti věřitelů před akcionáři při rozdělování případného likvidačního zůstatku jeví bondy méně rizikové, může jít o Sofiinu volbu. Obě velké emise se obchodují s bankrotovým výnosem a nad větší z nich se navíc vznáší strašák předčasného splacení.

„Výnosy bondů 20 a více procent indikují nutnost restrukturalizace či bankrot,“ uvádí Milan Vaníček z J&T Bank. „Pravděpodobnost bankrotu není akutní, ale NWR má k němu dobře nakročeno,“ dodává Michal Valentík z ČP Invest. O likviditu bondů se starají hlavně fondy zaměřené na vysokorizikové spekulace s junk neboli prašivými dluhopisy.

Zajištění větší emise navíc připomíná pohádku o Chytré horákyni. NWR při úpisu bondů v roce 2010, tedy v době relativní hojnosti, investory lákala na zajištění akciemi svých dcer OKD, koksáren OKK a polské Karbonie. Jenže: hodnota zajištění dostala řádně na frak a NWR se některých z těchto aktiv navíc hodlá zbavit.

Ztráta části zajištění vyvolává spekulace o předčasném splacení emise. „Pokud se nic neděje se zajištěním, cena dluhopisu obvykle neklesá pod nominál,“ říká Vaníček. Zajištěný bond NWR se obchoduje za necelé dvě třetiny nominální ceny.

Podle zjištění deníku E15 emisní prospekt významně omezuje možnosti NWR při prodeji akcií nebo některých aktiv jeho dceřiných společností. Nedovolená transakce s aktivy může vyústit v dluhové selhání a požadavek věřitelů na okamžité splacení dluhopisů. Ten musí vyjádřit držitelé alespoň čtvrtiny vydaných papírů. Případný požadavek na okamžité splacení celé emise by mohl mít fatální důsledky. „Pokud by v horizontu jednoho roku mělo dojít k předčasnému splacení dluhopisů, pak by to byl pro společnost vážný problém, jelikož by na to podle mých odhadů neměla dostatek hotovosti,“ uvádí Jan Raška z Fio banky. Práva spojená s držbou dluhopisů se navíc zájemci o dluhopis jen tak nedozví. Kopii tzv. Intercreditor Agreement, která je obsahuje, NWR nedá z ruky. „Dokument je k dispozici pouze fyzickou návštěvou v naší amsterdamské kanceláři,“ uvádí Amy Rajendran z NWR.

Podle zdroje deníku E15 již NWR prodej aktiv s věřiteli třináctimiliardové emise projednalo, bezprostřední hrozba okamžitého splacení údajně nehrozí. Kasa se však jen tak plnit nezačne. „Pokud by NWR muselo splatit dluhopisy, očekávám, že se před potvrzením prodeje aktiv dohodne s věřiteli tak, že část výtěžku z prodeje aktiv půjde na splacení části dluhopisů,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky. Podle informací E15 může NWR za nabízená aktiva utržit 150 milionů eur, což je zlomek celé emise.

Situace předčasného splacení dluhopisů by posloužila jako test Bakalovy důvěry ve své dítko. Při extrémně drahém přístupu k úvěru by se v takovém případě riziko bankrotu dalo snížit emisí nových akcií. Pokud by finančník do NWR nalil skrze BXR další kapitál, nové akcie by se podle expertů mohly upsat i podstatně dráže, než činí jejich tržní cena. Pokud ne, úspěch emise by zůstal ve hvězdách a s ním i osud celého NWR.