BP couvá z projektu Nabucco, podle Bruselu ale projekt mrtvý není

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: .nord-stream.com

Původní plán výstavby plynovodu Nabucco, který měl přivádět zemní plyn z oblastí Střední Asie do západní Evropy, zřejmě padá. Britská energetická společnost BP uvedla, že plyn ze svého rozsáhlého pole Šach Deniz II v Ázerbájdžánu pro Nabucco dodávat nebude. Podle Evropské komise ale projekt mrtvý není a stále ještě připadá v úvahu i původní varianta.

Šéf divize BP Iain Conn podle agentury Reuters řekl, že BP spolu s ázerbájdžánskou státní ropnou společností Socar pro svůj plyn zvažují už jen dvě varianty. V obou případech je to ale menší alternativa k původním plánům.

Jednou z možností je podle Conna projekt konsorcia Nabucco označovaný jako Nabucco West. Druhou variantou je projekt South East Europe Pipeline (SEEP).

„Podle našeho chápání je původní verze projektu Nabucco pořád na stole,“ reagovala mluvčí komisaře EU pro energetiku Marlene Holznerová. Podle ní ani tak nezáleží na tom, jak se projekt bude jmenovat, podstatné je, aby nějaký alternativní plynovod vůbec vznikl. Evropská unie se pomocí nového plynovodu chce zbavit závislosti na surovinových zdrojích z Ruska.

BP ale není první, komu se původní plány na výstavbu plynovodu přestaly líbit. Maďarská společnost MOL před časem uvedla, že projekt už nehodlá dál financovat. V dubnu pak Maďaři oznámili, že jsou připraveni svůj podíl v projektu prodat.

Německý koncern RWE je ale v hodnocení situace po zprávě BP opatrnější. Podle firmy je pravděpodobné, že o původních plánech na výstavbu plynovodu Nabucco se ještě bude jednat, i kdyby nakonec dostala přednost kratší varianta. „Věříme, že v soutěži uspěje Nabucco West. Pak si stále myslím, že o původním konceptu Nabucco se ještě bude hovořit,“ uvedl člen řídícího týmu RWE Leonhard Birnbaum.

BP ale později dodala, že původní projekt Nabucco jde k ledu, protože není ekonomicky životaschopný. Pole Šach Deniz mělo být hlavním dodavatelem plynu pro Nabucco, pokud tedy BP zvažovanému projektu nevěří, je to pro celý záměr zcela zásadní. Pole Šach Deniz mělo do potrubí Nabucco ročně dodávat asi 16 miliard metrů krychlových plynu. To je zhruba polovina celkové plánované kapacity 30 miliard kubíků.

Trasy plynovodů

Společnost OMV předpokládala, že plynovod Nabucco v příštích letech naplní plynem, který dodatečně nasmlouvá u dodavatelů v Turkmenistánu, Iráku a možná i v Íránu. Manažerům BP se ale nelíbilo, že by měl plynovod být po určitou dobu z poloviny prázdný. Nikdo totiž přesně neví, kdy se dá s plynem od dalších dodavatelů počítat.

Konsorcium Nabucco vede rakouská společnost OMV. Součástí konsorcia jsou vedle zmíněných firem RWE a MOL i turecký Botas, bulharský BEH a rumunský Transgaz.

Plynovod Nabucco měl být podle původních plánů dlouhý asi 4000 kilometrů a měl přepravovat plyn z oblastí Střední Asie kolem Kaspického moře přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska a zemí západní Evropy. Plynovod by měl snížit závislost Evropy na ruském plynu.