Brabec: Ztrátu evropských dotací snížíme až o čtyři miliardy

Richard Brabec

Richard Brabec Zdroj: CTK

Ministr životního prostředí Richard Brabec odhaduje, že ministerstvo bude schopno snížit ztrátu evropských dotací v Operačním programu Životní prostředí o tři až čtyři miliardy korun. Letos v tomto programu hrozí Česku třináctimiliardová ztráta. Kolik miliard se zachrání, se podle Brabce bude vědět v polovině roku. Nevládní organizace zatím dosavadní Brabcovo působení na ministerstvu hodnotí zdrženlivě.

Situace je podle ministra tak časově a technicky složitá, že snížit hrozící ztrátu 13 miliard korun i jen na polovinu bude obtížné. „Pokud se ztrátu podaří zkrátit na půlku, bude to fantastický výsledek, ale dnes na tu půlku ani zdaleka nevidíme. Dnes si troufám, říct, že ztrátu v této chvíli budeme schopni snížit o tři čtyři miliardy korun,“ řekl Brabec.

Aby se evropské peníze co nejvíce využily, vypsalo ministerstvo za tři měsíce od Brabcova nástupu do funkce pět nových výzev za 12,2 miliardy korun z Operačního programu Životní prostředí. Program má dlouhodobě s čerpáním evropských dotací problémy.

Jde o projekty mimo jiné na energetické úspory ve veřejných budovách nebo ochranu ovzduší a vod. „Neuvěřitelné peníze, které se nám podařilo získat, bylo to celkem pět miliard eur z Oeračního programu životního prostředí, se už nikdy nebudou opakovat. Bohužel zatím musím konstatovat, že jejich využití není zdaleka takové, jaké by být mělo,“ řekl ministr na tiskové konferenci.

Zrychlení čerpání

Celkem 1,9 miliardy půjdou na energetické úspory v domácnostech a 35 milionů na ochranu ovzduší v krajích v rámci tzv. kotlíkových dotací.

Na minimum se podle Brabce zkrátila řada lhůt, aby se zrychlilo čerpání žadatelů. Jich je nyní více než deset tisíc, mezi nimi řada obcí. Brabec se při svém nástupu zaměřil i na úspory v resortu a na různých projektech v IT službách a poradenství. Vyčíslil je na 300 milionů korun.

Nové zákony

Ministerstvo nyní dokončuje přípravu nového programového dokumentu Oeračního programu na dalších šest let. Do roku 2020 by mělo být k dispozici zhruba 70 miliard korun, tedy téměř o polovinu méně, než dosud. S penězi se podle ministra bude muset hospodařit lépe, než v předcházejícím období. „Snažíme se rozfázovat výzvy, aby ti, kteří nestačí dočerpat z operačních programů své projekty, mohli pokračovat v období příštím,“ dodal.

Ministerstvo životního prostředí také do mezirezortního řízení připravuje zákon o posuzování vlivu staveb na životní prostředí EIA, který spolu s novelou služebního zákona musí být dokončen kvůli čerpání evropských dotací.

Dokončuje se i plán odpadového hospodářství na příštích deset let, dlouho očekávaný zákon o odpadech chce ministerstvo předložit v září. Podle ekologů se zatím ale nedaří při přípravě legislativy dosáhnout ministrem slibovaného obratu od výhradní podpory spaloven k vyšší podpoře recyklace.

Výměny kotlů

Předložit chce i novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která má sjednotit legislativu pro všechny národní parky Česka. Ke zlepšení ovzduší mají přispět výměny tisíců kotlů po celé zemi, což by umožnily miliardy korun v novém operačním programu. Koncept chce ministerstvo podle Brabce předložit do konce roku.

„V řadě případů, zejména novele EIA, návrhu Operačního programu pro životní prostředí, ale zapojení nevládních organizací do konzultace legislativních návrhů neproběhlo včas, což je v rozporu s koaliční smlouvou,“ uvedla nevládní organizace Zelený kruh.