Brexit jako šance: zbrojaři chtějí využít slabší libry k vývozu mimo EU

BAE Systems

BAE Systems Zdroj: BAE Systems

Odhlasování odchodu Velké Británie z Evropské unie berou britští zbrojaři jako příležitost k vylepšení pozic na mimoevropských trzích. Ministr obchodu Liam Fox jim vychází vstříc a připravuje delegaci, která jim má pomoci k novým zakázkám. Největším vývozcům zbraní a armádních součástek může pomoci také oslabení libry. Po referendu klesla na nejnižší hodnotu za třicet let.

Zástupci předních britských zbrojařů, mezi něž patří zejména BAE Systems a holding Rolls-Royce, se nedávno setkali s delegacemi z Turecka a Indie, přičemž obě země se v současnosti snaží rozjet vlastní zbrojní výrobu. Zatím jim k tomu pomáhá zejména import součástek a návrhů jednotlivých řešení.

Nová odbytiště by ale mohly řečené firmy, spolu s dalšími konkurenty z odvětví sdružené do obchodní skupiny ADS Group, najít také v Japonsku, Jižní Koreji, Austrálii a státech Perského zálivu, řekl pro agenturu Bloomberg Paul Everitt, jenž celé sdružení vede. “Evropa pro nás bude důležitá i nadále, podle všeho ale v dalších částech světa existuje v současnosti větší ochota rozvíjet dlouhodobější spolupráci,“ míní Everitt a dodává, že právě brexit představuje z jeho pohledu příležitost k rychlejším a intenzivnějším jednáním.

Přečtěte si:

Ian King, šéf největšího britského armádního exportéra BAE Systems, potom zmiňuje jako výhodný faktor slabší libru. „Naše zboží je potom na trhu levnější,“ říká King.

Z ekonomického pohledu je pro zbrojaře výhodná také současná napjatá situace ve světě. Světový export zbraní loni vzrostl o 21 procent a dosáhl hodnoty 63 miliard liber (dva biliony korun), upozorňuje Bloomberg.

Na tomto růstu se podílejí jak neutuchající konflikty na Blízkém východě, tak obavy z asertivní zahraniční politiky Číny a Ruska. Důsledkem je navyšování vojenských výdajů ve východní Evropě a jihovýchodní Asii.

Samotná Velká Británie je pak podle jejího úřadu pro obchod a investice s dvanáctiprocentním podílem třetím největším vývozcem zbraní na světě (za Spojenými státy a Francií). Ještě před deseti lety ale podíl Britů na světovém armádním exportu dosahoval podle stejné metriky 19 procent.

Aby tohoto podílu Britové znovu dosáhli, snaží se proto posílit svou pozici právě v mimoevropských regionech – ostatně starý kontinent je až čtvrtým největším dovozcem britských zbraní po Blízkém východě, oblasti Pacifiku a Severní Americe.

Kurz libry k dolaru:Graphical visualization of market data.