Británie si komplikuje stavbu nových jaderných elektráren

Jaderná energetika v Německu

Jaderná energetika v Německu Zdroj: reuters

Jaderná energetika v Německu
Bývalá elektrárna Battersea v Londýně
3
Fotogalerie

Během jednání o brexitu bude muset britská vláda rychle vyjednat nové smlouvy o jaderné spolupráci se zbytkem Evropy, USA, Japonskem či Kanadou. Ty nahradí britské členství v organizaci Euratom.

Kromě Evropské unie vystoupí Velká Británie mimo jiné i z Evropského společenství pro atomovou energii Euratom. Vyplývá to ze zákona, který dává britské vládě mandát spustit jednání o opuštění EU a který v prvním čtení minulý týden schválila britská poslanecká sněmovna. Jenže bez účasti v Euratomu mohou snadno havarovat britské snahy o vybudování nových jaderných elektráren a o resuscitaci domácího jaderného průmyslu, který by se měl podle vládních plánů stát důležitým exportním odvětvím.

„Jaderný průmysl zůstává klíčovou prioritou pro Velkou Británii a náš odchod z Euratomu v žádném případě naše jaderné ambice nesnižuje,“ uvedlo ve svém prohlášení po hlasování v parlamentu ministerstvo energetiky a průmyslu.

Euratom zastřešuje dodržování mezinárodních dohod o nešíření jaderných zbraní, koordinuje a financuje jaderný výzkum ve členských zemích, a především vytváří jednotný trh s jadernými technologiemi včetně volného pohybu osob a kapitálu.

Bez záruk, které bude muset nově prokazovat britský jaderný dozor, že jaderné technologie a materiály země používá jen pro mírové účely, nebude podle expertů moci Británie tyto technologie nakupovat. „Pokud Británie nebude mít nové plnohodnotné dohody o spolupráci s Francií a Spojenými státy, projekty nových jaderných elektráren se zastaví,“ tvrdí Vince Zabielski z právní kanceláře Pillsbury Winthrop Shaw Pittman. Stejnou dohodu by Británie potřebovala také s Japonskem či Kanadou, upozorňuje Tom Greatrex, ředitel britské Asociace jaderného průmyslu.

Projekty nových elektráren Hinkley Point a Moorside přitom sledují také české firmy. „Každý nový projekt pro nás představuje obchodní příležitost. Jsme schopni vyrobit součásti pro všechny typy reaktorů,“ říká mluvčí Škoda JS Jan Stolár. Plzeňská firma už dodala vnitřní vybavení reaktorů EPR, které staví francouzská Areva ve Finsku. Stejné dva reaktory by měly stát i v Hinkley Point.

Asociační dohodu s Euratomem Británie potřebuje i kvůli pokračování účasti země na velkých výzkumných projektech, jako je fúzní reaktor ITER a největší existující experimentální fúzní zařízení na světě JET, které je v britském Oxfordu. „Bude proto velká snaha na obou stranách, aby nedošlo k ohrožení existujících projektů,“ říká Martin Ruščák, ředitel Centra výzkumu Řež.