British Steel převezmou Číňané. Zachrání tisíce pracovních míst

British Steel

British Steel Zdroj: Reuters

British Steel před vstupem do likvidace vlastnila investiční společnost Greybull Capital. Ta ho jako ztrátový koupila v roce 2016 za jednu libru od indické ocelárny Tata Steel.
ocel, ilustrační foto
British Steel
4
Fotogalerie

Čínská společnost Jingye Group se dohodla na koupi britského výrobce oceli British Steel. Oznámil to konkurzní správce britského podniku. Dohoda by mohla v Británii zachránit tisíce pracovních míst. Společnost British Steel v květnu vstoupila do likvidace a konkurzní správce ji udržuje se ztrátou v provozu.

Hodnota transakce se podle agentury Reuters odhaduje až na 70 milionů liber (zhruba 2,1 miliardy korun). "Dokončení dohody je podmíněno řadou záležitostí, včetně získání potřebných regulačních povolení," upozornil konkurzní správce.

Společnost Jingye Group v pondělí uvedla, že plánovaná transakce v Británii "ochrání tisíce pracovních míst". Dodala, že během příštích deseti let hodlá do britského podniku investovat 1,2 miliardy liber (téměř 36 miliard korun).

British Steel zaměstnává v ocelárnách ve Scunthorpe a Teesside na severovýchodě země asi 4000 lidí. Dalších 20 000 pracovních míst připadá na dodavatelský řetězec navázaný na ocelárny.

Před vstupem do likvidace podnik vlastnila investiční společnost Greybull Capital. Ta ho jako ztrátový koupila v roce 2016 za jednu libru od indické ocelárny Tata Steel. Greybull Capital za původ neúspěchu označila obavy z průběhu brexitu, které se negativně odrazily na objednávkách.

Před čínskou skupinou Jingye o převzetí British Steel jednal turecký armádní penzijní fond OYAK, respektive jeho investiční dceřiná společnost Ataer Holding. Britského výrobce oceli chtěla převzít do konce letošního roku, v srpnu podepsala předběžnou dohodu.

British Steel se soustředí na výrobu kolejnic a dlouhé výrobky - nosníky a tyčovou ocel, které se hojně využívají ve stavebnictví, a dále na výrobu ocelového drátu, který se vedle řady jiných využití v průmyslu dává do pneumatik. Skupina Jingye první dva z uvedených produktů, tedy kolejnice a dlouhé výrobky, nevyrábí, a tak by si převzetím rozšířila výrobní záběr.