Bulharsko obvinilo ČEZ a Energo-Pro ze zneužití postavení na trhu

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Bulharský antimonopolní úřad obvinil české energetické společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouskou společnost EVN ze zneužití dominantního postavení na trhu. Firemním klientům prý vytvářely překážky při změně dodavatele elektřiny a nákupu energie na volném trhu. Firmy dostaly dvouměsíční lhůtu na odpověď, pak by měl bulharský regulátor vynést konečné rozhodnutí.

„Nejedná se o žádné nové obvinění, toto šetření bylo započato již v březnu minulého roku,“ sdělila ČTK mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. ČEZ podle ní byl dnes pouze vyzván, aby poskytl stanovisko. To také ve stanovené dvouměsíční lhůtě učiní. „Nicméně i nadále toto obvinění odmítáme jako neopodstatněné, všechny naše společnosti vždy dodržovaly a dodržují zákony Bulharska i Evropské unie,“ dodala.

Stejné stanovisko zaujímá i EVN. „Takováto prohlášení jsou neopodstatněná, máme ale 60 dní na to, abychom dokázali, že jsme v právu,“ cituje Reuters mluvčího rakouské firmy. Společnost Energo-Pro se prozatím nepodařilo kontaktovat.

Bulharská Komise pro hospodářskou soutěž loni v březnu zahájila vyšetřování ČEZ, Energo-Pro a EVN kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele elektrické energie. Antimonopolní úřad přitom provedl razii v bulharském sídle ČEZ, která i tehdy podezření odmítla.

Další obvinění

Letos v květnu obvinil stejný regulátor tytéž společnosti z porušení pravidel pro ochranu hospodářské soutěže, když poskytovatelům televizních a telefonických služeb a internetu stanovily údajně nesmyslně vysoké ceny za přístup ke svým rozvodným sítím.

Trojicí podniků se zabývá i bulharský energetický regulátor DKEVR, který proti nim vede řízení o možném odebrání licencí. Řízení zahájil kvůli sporu o zaplacení údajného dluhu distributorů. Ti ale tvrdí, že státní firmě nic nedluží, naopak bulharská státní energetická společnost NEK jim prý nezaplatila peníze za instalace větrné a solární energie.

Citlivé téma

Ceny energií jsou v Bulharsku coby nejchudším členském státě Evropské unie politicky citlivé téma. Protesty proti údajně předražené elektřině loni v únoru vyústily v pád tehdejší vlády. Země teď míří k předčasným volbám, neboť premiér Plamen Orešarski ve středu oznámil rezignaci na svou funkci. Termín voleb je stanoven na 5. října.

ČEZ má potíže také v Rumunsku. Firma kvůli snížení tamních dotací pro obnovitelné zdroje uvažuje o prodeji části větrného parku, který tam postavila. Šéf ČEZ Daniel Beneš na začátku měsíce prohlásil, že na Balkánu ČEZ už nechce do budoucna rozvíjet další byznys.

Vývoj loňských problémů ČEZ v Bulharsku
10. února - V řadě bulharských měst propukly protesty proti údajně předraženým cenám elektřiny. Účastníci se mimo jiné dožadovali znárodnění distribučních sítí, které jsou v držení rakouské EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro.
19. února - Tvrdým postupem proti ČEZ a příslibem nižší ceny elektřiny se bulharský premiér Bojko Borisov snažil zmírnit protesty obyvatel. Státní energetický regulační úřad zahájil proces, jenž mohl vést k odebrání licence firmě ČEZ Bulgaria.
20. února - V reakci na demonstrace podal Borisov demisi.
- ČEZ označil řízení proti sobě za neopodstatněné a uvedl, že cítí politický tlak na rozhodování nezávislého regulátora.
27. února - Bulharská prokuratura, pracovníci regulačního úřadu a daňoví kontroloři zahájili kontrolu ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN.
6. března - Bulharský parlament zamítl návrh na odebrání licence zahraničním distributorům a zestátnění sítě.
17. března - Bulharský generální prokurátor požádal o odebrání licence ČEZ.
28. března - Bulharský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování ČEZ, Energo-Pro a EVN kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele energie.
29. března - ČEZ poslal k Evropské komisi stížnost na bulharské úřady.
3. dubna - Bulharská prokuratura oznámila, že zahájí pět trestních stíhání, z nichž dvě se týkají ČEZ Bulgaria.
16. dubna - Bulharský regulační úřad začal projednávat možnost odejmutí licence ČEZ.
9. května - Bulharský antimonopolní úřad vyměřil Energo-Pro pokutu 1,69 milionu leva (přes 22 milionů Kč) za zneužití dominantní pozice na trhu.
21. června - Rakouská společnost EVN zahájila kvůli sporu o ceny elektřiny rozhodčí řízení proti Bulharsku.
28. června - Bulharský parlament schválil změny, které umožňují snížení cen elektřiny.
Vývoj letošních problémů ČEZ v Bulharsku
6. ledna - Bulharský energetický regulační úřad zahájil kontrolu v místních divizích společností ČEZ, Energo-Pro a EVN.
16. března - Bulharské ministerstvo energetiky pohrozilo zahraničním distributorům elektřiny odebráním licence, pokud státní energetické společnosti NEK neuhradí dlužné poplatky. Tři hlavní distributoři, ČEZ, Energo-Pro a EVN jakékoliv dluhy odmítly a uvedly, že NEK naopak dluží jim.
19. března - Bulharské úřady zahájily kroky k odebrání licencí na prodej distributorům energie ČEZ, Energo-Pro a EVN.
25. dubna - Evropské sdružení energetického průmyslu Eurelectric vyzvalo bulharského regulátora, aby se vzdal snahy o odebrání licence firmám EVN, ČEZ a Energo-Pro.
13. května - Bulharský antimonopolní úřad obvinil ČEZ, Energo-Pro a EVN ze zneužití postavení na trhu. Poskytovatelům televizních a telefonických služeb a internetu prý stanovily nesmyslně vysoké ceny za přístup k rozvodným sítím.
25. července 2014 - Bulharský antimonopolní úřad obvinil ČEZ, Energo-Pro a EVN ze zneužití dominantního postavení na trhu.

Energetika Česka je opět v bludném kruhu