Cenové nabídky do obřího tendru Lesů ČR podalo 56 subjektů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Cenové nabídky do obřího tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012 podalo 56 subjektů. Vyplývá to z výsledků otevírání obálek s nabídkami. LČR patří polovina lesů v zemi. Odhadovaná hodnota lesních prací zakázky činí 7,6 miliardy korun bez DPH. Částka, kterou LČR následně inkasují od svých odběratelů za prodej dřeva, by měla být rámcově o několik miliard korun vyšší.

Otevírání obálek je veřejné a dnes mu bylo přítomno několik desítek zástupců lesnických firem. Po otevření obálky je zveřejněna i nabídnutá cena. Uchazeči si tak mohou prakticky ihned udělat představu o tom, jak si stojí ve srovnání s konkurencí.

V první části dvoukolového tendru museli zájemci prokázat splnění ekonomických a technických kvalifikačních kritérií. Do nyní běžícího druhého kola postoupilo z 66 přihlášených firem 62 subjektů. Z nich pak šest do druhého kola cenové nabídky nepodalo. Při zahájení tendru letos v květnu podnik předpokládal, že podání cenových nabídek se odehraje již na konci srpna a uzavření smluv přijde na řadu na konci října. Podle Boublíka posunutí termínu druhého kola způsobilo nadstandardní připomínkové řízení, v němž LČR v průběhu prvního kola daly firmám možnost vznášet ke smluvním podmínkám připomínky.

Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat. Vítězné firmy budou pětinu vytěženého dřeva muset dál nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele. Soutěž je postavena na takzvaném senátním systému. Při něm je založen pětiletý cyklus a v každém roce se bude soutěžit na jedné pětině jednotek. Už v nynější soutěži jsou kontrakty rozděleny na jeden rok až pět let.

Tendr kritizují například ekologické Hnutí Duha a některé dřevozpracovatelské organizace. Mají obavu ze vzniku regionálních monopolů lesnických firem, které povedou k likvidaci menších podniků a živnostníků. Ministerstvo zemědělství a LČR kritiku odmítly a tendr označily za jasný a spravedlivý pro všechny subjekty na trhu.

Premiér Petr Nečas ale v úterý odvolal ministra zemědělství Ivana Fuksu, protože s ním byl mimo jiné nespokojen právě kvůli správě lesů. V souvislosti s tím se objevily úvahy o tom, zda Nečasův krok nesouvisí s obřím tendrem na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012. Protikorupční organizace Transparency International k tendru uvedla, že není diskriminační a ani výrazně neomezí hospodářskou soutěž.