Ceny surových diamantů by mohly letos vzrůst až o desetinu

Ceny surových diamantů by letos mohly stoupnout o pět až deset procent díky oživení poptávky po špercích v rozvinutých i rozvojových zemích. Řekl to v rozhovoru pro agenturu Reuters šéf belgické diamantové lobby Antverpské světové diamantové centrum (AWDC) Stéphane Fischler.

Světový trh s diamanty se loni dostal do tlaku kvůli oslabení rupie a zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů, které potlačily poptávku z Indie, největšího producenta broušených diamantů na světě. V letošním roce však podle skupiny Rapaport, která poskytuje informace o trzích s diamanty a šperky, ceny broušených diamantů stouply ve všech kategorií díky růstu objemu obchodu nejvýše od počátku roku 2011.

Pozitivní vývoj na trhu s broušenými diamanty nahrává podle Fischlera i cenám surových diamantů. „Ceny surových diamantů vzrostly již v prvním čtvrtletí. Do konce roku by mohly získat dalších pět procent,“ uvedl. Za celý rok by tak podle něj mohly stoupnout o pět až deset procent. AWDC sídlí v belgických Antverpách a je soukromou organizací, která lobbuje za zájmy národního diamantového průmyslu. Podle AWDC více než 80 procent všech surových a 50 procent broušených diamantů na světě prochází přes Antverpy.

Těžební lídr mírně optimistický

Největším těžařem diamantů podle karátů je ruská firma Alrosa. Ta v lednu uvedla, že ve výhledu na letošní rok je „mírně optimistická“, a upozornila, že loni průměrná cena diamantů určených pro výrobu šperků klesla o devět procent.

Průměrná cena surových diamantů vyvezených z Antverp v únoru stoupla ve srovnání s prosincem 2013 o 18 procent. Meziročně je však podle AWDC stále nižší o 12 procent.

Tradičně největším maloobchodním trhem s diamanty je trh se šperky v USA. Ten má podle odhadu konzultační firmy Equity Communications v letech 2013 až 2017 růst o čtyři až osm procent ročně. Nejsilnější má být růst v letech 2013 až 2014. Za první dva měsíce letošního roku se prodej šperků v amerických obchodech zvýšil o více než pět procent.

Oživení v Číně i Evropě

Druhým největším trhem je Čína a také zde se čeká růst, hlavně díky vysokému růstu nákupu šperků na svatby a zájmu od rostoucí střední třídy. Firma Chow Tai Fook, která je podle tržní kapitalizace největším klenotnictvím na světě, zaznamenala v prvním čtvrtletí růst prodeje šperků s drahokamy v obchodech otevřených nejméně rok o 14 procent.

Fischler vkládá naděje také do oživení poptávky v Evropě. Silný potenciál vidí i v Latinské Americe. Afrika, která má velké nerostné zásoby, by se v dlouhodobém výhledu mohla stát nejen velkým producentem surových diamantů, ale také významným kupujícím broušených diamantů, dodává.

Belgie každý měsíc doveze šest až deset milionů karátů surových diamantů v hodnotě více než jedné miliardy USD (20 miliard korun) a srovnatelné množství také vyveze. Je tak hlavním obchodním centrem pro surové diamanty vytěžené po celém světě. Alrosa vytěží kolem 37 milionů karátů diamantů ročně. Zhruba polovinu své produkce prodá v Belgii.