ČEPS a Net4Gas dostanou z unie 2,6 milionu eur

ČEPS, rozvodna

ČEPS, rozvodna Zdroj: ctk

Provozovatelé elektrické a plynové přenosové sítě ČEPS a Net4Gas dostanou 2,6 milionu eur na přípravu stavby nových vedení. Obě firmy uspěly v prvním kole rozdělování peněz z nového fondu EU (CEF), v němž je až do roku 2020 k dispozici 5,85 miliardy eur. I když EU prezentuje CEF jako nástroj, který výrazně pomůže zvýšit bezpečnost dodávek energií, ve skutečnosti jde jen o drobné.

ČEPS dostal milion eur na přípravu výstavby 70 kilometrů vedení vysokého napětí v západních Čechách. „ČEPS žádal na zpracování dokumentace pro územní řízení, stavební povolení a přípravu projektové dokumentace dotaci 65 milionů korun. Přidělených 28 milionů korun pokryje 20 procent z celkových nákladů na předprojektovou přípravu,“ říká mluvčí Tereza Soukupová.

V podobných relacích se pohybuje i dotace pro Net4Gas. Na vypracování dokumentace pro územní řízení a výběr dodavatele plynovodu Stork II do Polska dostala firma spolu s polskou společností Gas System 1,5 milionu eur. „Peníze z CEF uhradí zhruba 30 procent z nákladů na přípravu projektu,“ dodává mluvčí firmy Milan Řepka. Celkem bude plynovod do Polska stát českou firmu 86 milionů eur. Vlastní stavbu vedení budou muset Net4Gas i ČEPS financovat z jiných zdrojů.

Evropa podpoří stavby elektrického vedení
Evropská unie začala rozdělovat peníze z balíku téměř šesti miliard eur na budování klíčové energetické infrastruktury. Ze 64 projektů uspěly v prvním kole tři, v nichž má podíl i Česko. Provozovatel tuzemské elektrické přenosové soustavy ČEPS dostane milion eur na přípravu stavby vedení vysokého napětí mezi Verneřovem a Vítkovem a souvisejících transformátorů. „Po dokončení dalších plánovaných projektů unijního zájmu zvýší nové vedení spolehlivost při tranzitu elektřiny v celém regionu,“ vysvětluje Tereza Soukupová, mluvčí ČEPS.
Net4Gas, který provozuje tranzitní plynovody, vytěžil z plánů na severojižní plynovodní propojení Evropy téměř 1,6 milionu eur. Přes 1,5 milionu eur použije spolu s polskou společností Gas Systém na přípravu dokumentace k česko-polskému propojení Stork II. Net4Gas dostal ještě 66 tisíc eur na přípravné studie propojení do Rakouska mezi Břeclaví a Baumgartenem.
Unijní peníze pocházejí z nového Nástroje pro propojení Evropy. Ten však nefinancuje vlastní stavby, ale pouze uděluje granty na přípravu záměrů. Ty navíc musí být zapsány na seznamu projektů společného zájmu. Z dokončení projektu musí profitovat nejméně dva členské státy EU.
V podmínkách není uvedeno, kdy musí firma projekt dokončit. „Dodržet termín dokončení stavby není podmínkou. Evropská komise respektuje, že nelze investory zavázat k termínu zprovoznění před udělením všech povolení ke stavbě,“ říká Milan Řepka, mluvčí Net4Gas. Zrovna Net4Gas ještě definitivně nerozhodl, kdy propojení do Polska a navazující český severojižní plynovod Moravia postaví.