Češi budou vyrábět drony v Rusku, mají hlídat ropovody nebo dodávat léky

Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský

Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský Zdroj: Michael Tomes, E15

Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský
Výroba dronů Primoco
Výroba dronů Primoco
Výroba dronů Primoco
Výroba dronů Primoco
16
Fotogalerie
Český výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV připravuje expanzi na ruský trh. Kvůli tomu, že vývozu dronů na ruský trh brání sankce Evropské unie, postaví nedaleko Moskvy i vlastní výrobní závod. Místním zákazníkům chce Primoco prodat až sto letadel ročně.

Primoco nyní dojednává partnerství s místní společností. „Věřím, že v horizontu půl roku by to mělo být uzavřené a v příštím roce touto dobou budeme vyrábět,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 zakladatel firmy Ladislav Semetkovský.

Investice do ruského závodu dosáhne několika milionů korun. „Lokace ještě není úplně definitivní, mým favoritem ale je jedno malé letiště zhruba sto kilometrů od Moskvy,“ uvedl Semetkovský. Na letišti má také vyrůst výcvikové centrum pro obsluhu dronů.

Primoco ke stavbě továrny přinutil zákaz vývozu dronů do Ruska. EU totiž bezpilotní prostředky považuje za takzvané zboží dvojího užití, které by mohla využít i armáda, a proto se na ně vztahují protiruské sankce.

Podle Semetkovského je potenciál ruského trhu „obrovský“. „Vezměte si například ochranu plynovodů a ropovodů. V Rusku jsou tyto stavby běžně dlouhé osmadvacet tisíc kilometrů,“ vysvětlil s tím, že nyní je kontrola potrubí kvůli jeho odlehlosti a chybějící infrastruktuře časově náročná i velmi nákladná.

O drony se zajímá i ruské ministerstvo zdravotnictví, které by s jejich pomocí chtělo doručovat léky do odlehlých oblastí.

Bezpilotní letadla Primoco se již nyní vyrábějí v pražském Radotíně. Zatím vzniklo deset strojů, do konce roku jich šest zaměstnanců firmy zkompletuje do třiceti. V příštích letech by produkce měla dosáhnout 50 až 100 letadel, stejný objem výroby se předpokládá i v Rusku.

Primoco obvykle jednomu zákazníkovi dodá více strojů. Balík pěti letadel s dvěma základními stanicemi, výcvikem pilotů a zajištěním údržby stojí podle požadavků zákazníka na výbavu okolo jednoho milionu eur.

Semetkovský v Rusku podniká od roku 2007. Jeho společnost Primoco Investments provozuje několik internetových portálů v čele s lifestylovým webem Russian Traveller. Svůj online byznys se v posledních letech několikrát pokusil prodat, se zájemci se ale zatím nedokázal dohodnout.

Rozhovor s Ladislavem Semetkovským čtěte v úterý na E15.cz