Česká skupina ECO-Investment expanduje v Bosně. Postaví tam papírnu za miliardy

Výroba toaletních papírů společnosti SHP Group

Výroba toaletních papírů společnosti SHP Group Zdroj: SHP Celex

Tuzemská skupina ECO-Investment slovenského miliardáře Milana Fiľa získala vládní podporu pro svůj záměr vybudovat v Bosně a Hercegovině novou papírenskou výrobní halu za více než 100 milionů eur, v přepočtu přes 2,5 miliardy korun. Minulý týden podepsala memorandum o investici s vládou srbské části Bosny a Hercegoviny, která jí pro projekt zajistí hmotnou i nehmotnou státní pomoc. Celá investice je rozdělena do tří fází a ECO-Investment ji plánuje dokončit do pěti let.

Investice naváže na Fil'ovo dosavadní působení v regionu i v oboru. Jeho skupina SHP Group, která je dceřinkou holdingu ECO-Investment, už na Balkáně provozuje dva závody. Jeden ve Slovinsku a jeden právě v Bosně a Hercegovině. Oba se soustředí na hygienické produkty jako například toaletní papír, kuchyňské utěrky, kapesníky a ubrousky, přičemž vyrábějí pod značkami Paloma nebo Harmony.

„Cílem investice je zvýšit kapacitu, aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku zákazníků a dále zlepšit kvalitu výrobků pro náročné místní a vývozní trhy,“ říká mluvčí skupiny Petra Greksová s tím, že v první fázi SHP Group postaví novou halu pro nové moderní výrobní linky a skladové prostory na nově získaných pozemcích v blízkosti stávajícího závodu. „V dalších fázích bude projekt pokračovat výstavbou nového papírenského stroje a investicemi do energetiky,“ dodala.

Dnes je výrobní kapacita bosenského závodu ve městě Banja Luka na úrovni 40 tisíc tun hygienického papíru ročně, z čehož část putuje i do Česka. Po dokončení investice by mohla vzrůst na dvojnásobek.

Tím, že se SHP Group podepsáním memoranda zavázala k investici, získala na oplátku příslib k předání potřebných pozemků, garanci budoucí ceny energie a také přímou finanční pomoc. Její výši skupina nespecifikovala.

Podle Miloše Lešikara z Asociace českého papírenského průmyslu má výroba hygienického papíru oproti jiným typům papíru určité výhody. „Investor má jistotu, že hygienické papíry se budou využívat neustále a pravděpodobně i čím dál více,“ míní. Další výhodou u tohoto sortimentu je, že si vystačí i s papírem určeným pro recyklaci, tedy sběrovým papírem, a tudíž nevadí, že je v Bosně a Hercegovině obecně méně zalesněné půdy než například v Česku.

Právě z důvodu menší surovinové základny je papírenský byznys podle Lešikara v tomto regionu oproti zbytku Evropy i méně rozvinutý a nepůsobí v něm žádná větší nadnárodní společnost. „Balkánský trh má samozřejmě celou řadu dalších specifik, například že stát v byznysu zaujímá mnohem výraznější roli než v Evropské unii. Když se ale podnikatel dokáže v prostředí pohybovat, může využít tamních nižších provozních nákladů,“ dodal.

Informace o investici přichází jen měsíc poté, co vypukl požár v již existující bosenské papírně. SHP Group zpětně odhaduje škody v přepočtu až na 300 milionů korun, píše agentura SeeNews.

Přestože Fiľova mateřská skupina Eco-Investment sídlí v Praze, jeho působení v Česku je omezené. Slovenský miliardář zbohatl na privatizaci společnosti Severoslovenské celulózky a papierne Ružomberok. V Česku vlastní například společnost Trafo CZ, která vyrábí distribuční transformátory, nebo velkokapacitní pilu Labe Wood na Litoměřicku. V Praze zřídil také muzikálové divadlo Hybernia.

Slovenský podnikatel, který má i české občanství, svůj holding přesunul do Prahy v roce 2016. Jeho jmění magazín e15 odhaduje na zhruba 23 miliard korun.