Česká zbrojovka upsala dluhopisy za pět miliard korun. Koupí za ně Colt

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun.

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun. Zdroj: ctk

Česká zbrojovka bude financovat převzetí amerického Coltu také emisí dluhopisů za pět miliard korun.
ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
3
Fotogalerie

Po dluhopisech společnosti CZG – Česká zbrojovka Group byla mezi hráči na trhu slušná poptávka. „Investoři projevili velký zájem a CZG se rozhodla této poptávky využít a zvýšit objem emise z původně plánovaných čtyř miliard korun na pět miliard,“ uvádí mluvčí společnosti Eva Svobodová a dodává, že kniha objednávek se uzavřela ve středu 10. března.

Zájemci by koupili i více dluhopisů. „Poptávka musela být zkrácena. Nakonec upsali pět miliard korun,“ uvádí investiční bankéř, který si nepřál být jmenován.

„Poptávka byla nad 5,3 miliardy korun. Úpis již proběhl a nyní se čeká na vypořádání,“ dodává hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Emisi pro firmu organizovaly Komerční banka a Česká spořitelna.

Uherskobrodská zbrojovka chtěla vydat dluhopisy až za pět miliard korun. Hodnota jednoho dluhopisu je deset tisíc korun. Bondy byly vydány na šest let. Investorům nabídla společnost úrokovou sazbu ve výši šestiměsíční mezibankovní sazby PRIBOR zvýšenou o 1,8 procenta. V současnosti jde tak o úrok okolo 2,2 procenta.

Nabídnuté podmínky považují experti za zajímavé pro společnost. „Je to pro ně dobré financování. Úroková sazba je nižší ve srovnání s řadou firemních dluhopisů, které se obchodují na pražské burze,“ uvádí analytik J&T Banky Pavel Ryska s tím, že zájem budou mít zejména tuzemští institucionální investoři. Emise byla totiž nominovaná v korunách.

Institucionální investoři, jako jsou banky, pojišťovny nebo podílové fondy, budou mít zájem o bondy České zbrojovky i podle analytika Finlord Borise Tomčiaka. „Obávají se růstu inflace a úrokových sazeb, proto jsou pro ně dluhopisy s variabilními úroky atraktivní,“ doplňuje.

Z výnosů emise hodlá uherskobrodský výrobce ručních palných zbraní financovat především převzetí amerického rivala Colt Holding Company. „Z emise použije 3,23 miliardy korun na financování nákupu společnosti Colt, zbytek bude na obecné potřeby společnosti či kapitálové výdaje,“ popisuje Tomčiak.

Převzetí Coltu bude totiž nákladné. Společnost CZG zaplatí za stoprocentní podíl americké firmy 220 milionů dolarů (4,7 miliardy korun) v hotovosti a dále přihodí téměř 1,1 milionu vlastních akcií. Colt Holding Company je mateřskou společností amerického výrobce zbraní Colt’s Manufacturing Company.