České výrobce střívek po letech růstu zastavila konkurence

Výroba střívek, ilustrační foto

Výroba střívek, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Generální ředitel Viscofan CZ Miloslav Kamiš
Generální ředitel Viscofan CZ Miloslav Kamiš
3
Fotogalerie

V tuzemsku sídlí dva z největších výrobců potravinářských střívek na uzeniny a další výrobky na světě Viscofan a Devro. Po letech růstu ale loni po dlouhé době pocítili opačný trend.

Větší konkurence, a tím pádem vyšší tlak na úroveň marží stojí za snížením tržeb i zisku českobudějovické společnosti Viscofan i jilemnické firmy Devro vyrábějící nejrůznější druhy potravinářských střívek. Po léta rostoucí a velice ziskový byznys v řádu miliard korun tak loni poprvé po letech nabral jiný směr.

Tržby Viscofanu patřícího pod stejnojmennou nadnárodní, původem španělskou, skupinu loni klesly o tři procenta na 6,11 miliardy korun. Hrubý zisk ve výši 1,2 miliardy se meziročně meziročně snížil o dvě procenta. „V roce 2016 přišel po období dlouhodobého růstu mírný pokles. Na celosvětovém trhu jsme museli soupeřit s větším počtem výrobců a vzdorovat stále většímu tlaku na cenu výrobků,“ uvedl generální ředitel Viscofanu Miloslav Kamiš. 

Vzhledem k situaci na světovém trhu ale šéf firmy považuje výsledky za velmi příznivé. „Za propady se skrývá komplikovaná situace. Prodej celulózy byl nižší, než předpokládaly prognózy," míní Kamiš. „Další příčina spočívá ve snižování marží na světovém trhu, které způsobil přebytek výrobních kapacit konkurence a následný tlak na prodejní ceny. Spotřebitelé také během loňského roku upřednostňovali výrobky, na nichž má naše společnosti nižší marži,“ dodal.

Také Devro zaznamenalo nižší tržby a zisk. V prvním případě to bylo o osm procent na 3,22 miliardy, ve druhém dokonce o 29 procent na 860 milionů. I tak to patří k lepším výsledkům než na počátku desetiletí.

"Nepodařilo se dosáhnout plánovaných výsledků v některých zemích EU a bývalého Sovětského svazu. K výsledkům negativně přispělo i posílení kursu koruny vůči euru a britské libře po hlasování o brexitu," uvedla jednatelka firmy Irena Beranová.

"Posílení kursu koruny snížilo náklady na materiály a energie nakupované v cizích měnách, nicméně pozitivní dopad byl nižší než kursové ztráty na tržbách," dodala. V letošním roce by se ale měla situace podle Viscofanu opět zlepšit. Pomoci by tomu měly i loňské investice za 196 milionů korun do technologií a efektivity výroby.

Skupina Viscofan navíc koupila nizozemsko-americkou firmu Vector a Viscofan bude moci využívat jejích výrobních kapacit. "Ze všech těchto důvodů lze předpokládat, že zakázková situace českého závodu Viscofanu se do budoucna výrazně zlepší. Již v letošním roce proto plánujeme pětiprocentní nárůst obratu," uvedl Kamiš.