Česko spálilo největší množství odpadu za desetiletí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V pecích spaloven a cementáren se loni na energii proměnilo téměř 1,2 milionu tun komunálního a průmyslového odpadu.

Spalovny komunálních odpadů, které jsou napojené na centrální zásobování teplem a z energie vyrábějí také elektřinu, poprvé v historii překonaly hranici 700 tisíc tun zlikvidovaného komunálního odpadu. Za loňský skok z předchozích 666 tisíc na 702 tisíc tun může náběh plzeňské spalovny odpadů v Chotíkově do plného provozu.

Nejnovější zařízení tohoto druhu v Česku loni přeměnilo na energii 93 tisíc tun odpadů z Plzeňského kraje. „Letos bychom měli zpracovat opět zhruba 95 tisíc tun odpadu, což je množství, které nesmíme překročit. Zařízení provozujeme s kladným provozním ziskem,“ říká Petra Siegerová, mluvčí Plzeňské teplárenské, které chotíkovská spalovna patří. Rozjezd jednotky se na ceně tepla v Plzni nijak neprojevil.

Množství komunálního odpadu zlikvidovaného v kotlech by mělo do budoucna růst i proto, že skládkování využitelné části komunálního odpadu bude od roku 2024 zakázáno. V pražské spalovně v Malešicích se už stavějí dva nové kotle. Jeden by měla přidat také brněnská spalovna SAKO. Skupina ČEZ plánuje postavit velkou spalovnu místo jedné z nynějších elektráren v Mělníku. O stavbě spalovny se uvažuje také v Moravskoslezském kraji. Stoupá také spalování paliv, která se z odpadků vyrábějí. Z celkového energetického odpadu se v Česku využije pět procent, což je lehce nad průměrem EU.

Tuzemské cementárny loni použily jako náhradu za fosilní paliva 290 tisíc tun paliv z odpadků. Za posledních deset let se toto množství zvýšilo téměř třikrát. Zbytky ze spáleného odpadu také představují významnou surovinu pro výpal cementářského slínku.

Spalování odpadu v Česku (v tisících tun)Spalování odpadu v Česku (v tisících tun)|E15

„Tuhá alternativní paliva jsou druhotná surovina, která šetří primární paliva. Zároveň nám to umožňuje vyjít vstříc odpadovým záměrům jednotlivých krajů, které souvisejí s omezením skládkování,“ vysvětluje Nikola Davidová, mluvčí společnosti Českomoravský cement. V českých cementárnách pochází zhruba polovina energie z odpadů. „Nejlepší cementárny v Česku se pohybují okolo 85 procent, i když ne trvale,“ dodává ředitel Svazu výrobců cementu Jan Gemrich. Ve světě už přitom existují cementárny, které spalují výhradně paliva z odpadů.

Roste také výroba tuhých alternativních paliv. „Letos zdvojnásobila kapacitu své linky společnost Rumpold. Rozšiřují se i kapacity společnosti OZO Ostrava,“ uvádí Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství.