Český olej ostrouhal, za Setuzu peníze nedostane

Setuza

Setuza Zdroj: ČTK

Stát nemusí zaplatit přes sto milionů korun firmě Český olej, které požadovala jako odškodné kvůli tomu, že od ní neodkoupil akcie zkrachovalé společnosti Setuza. Žalobu Českého oleje v pátek zamítl pražský městský soud. Verdikt zatím není pravomocný, Český olej se může odvolat k Vrchnímu soudu.

 

Firma žádá odškodné po Podpůrném a garančním rolnickém a lesnickém fondu (PGRLF) a ministerstvu financí. Tvrdí, že od něj měly odkoupit balík akcií Setuzy, které Český olej vlastnil v květnu 2006. V uvedené době sice byl oficiálním vlastníkem akcií, soud však o devět let později rozhodl, že transakce, díky které firma akcie získala, byla neplatná.

Podle zástupce Českého oleje Vladimíra Chláda byl proto většinovým vlastníkem Setuzy stát, který je prostřednictvím institucí vlastnil, a měl Českému oleji učinit nabídku, že od něj akcie odkoupí. "Naše požadavky odpovídají principům spravedlnosti," odůvodnil žalobu Chlád. Na začátku řízení žádal 550 milionů korun, svůj požadavek později snížil.

"Žalobci nelze přisvědčit z mnoha důvodů," odůvodnila své dnešní rozhodnutí soudkyně Lenka Dolejší. Česká konsolidační agentura (ČKA), kterou nahradilo ministerstvo financí, podle ní například nemohla v květnu 2006 vědět, že je zprostředkovaně vlastníkem akcií Setuzy.

"Když někdo nabude akcie a soud pak rozhodne, že byl převod neplatný, tak se přece nemůže domáhat po tom, kdo byl v právu, nějaké náhrady," uvedl ve svém závěrečném návrhu zástupce ministerstva financí Michal Štancl. Advokát fondu Ondřej Tvrdík zase poukázal na to, že z provedených důkazů vyplývá, že ani ministerstvo, ani fond Setuzu v rozhodném období neovládaly. "Naopak ji vlastnil žalobce," dodal.

Setuzu v minulosti vlastnil podnikatel Tomáš Pitr, později patřila do skupiny Via Chem Group. Aby měla na splácení dluhů, postupně rozprodala majetek za asi tři miliardy korun a jeho nezbytnou část si jen pronajímala. Od prosince 2008 vedla společnost soudní spory, o dva roky později upadla do insolvence. Kvůli podezřelým obchodům s akciemi Setuzy uložil soud Pitrovi v roce 2012 tříletý trest.