Český poklad láká svět, Japonci by chtěli krušnohorské lithium do baterií pro elektroauta

Těžba lithia v Argentině

Těžba lithia v Argentině Zdroj: Reuters

Těžba lithia v Argentině
Lithiový důl
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka,
Jiří Havlíček
6
Fotogalerie

Pod Krušnými horami se skrývají evropsky velmi významné zásoby lithia, které přitahují i zahraniční pozornost. A ohledně využití „českého pokladu“ se už nyní vedou vášnivé spory. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček se ovšem snaží obavy z "lithiove krádeže" mírnit. O surovině se zmínil v Japonsku i premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). Japonci by jej totiž rádi použili do baterií pro elektromobily.

V České republice jsou Japonci druhými největšími investory a teď se otevírají i další možnosti spolupráce mezi oběma zeměmi. „Patříme mezi země, které se v rámci EU staly branou pro japonské investice,“ upozorňuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který s delegací zamířil do Japonska jako první šéf vlády po 12 letech.

Během Sobotkovy návštěvy přišla řeč i na jednu specifickou možnost spolupráce – v oblasti lithia. Česko totiž disponuje velkými zásobami v oblasti Krušných hor. Pod Cínovcem se bez nadsázky nachází poklad. Jen není úplně jasné, jakou má přesně hodnotu.

Lithium je cenným kovem používaným pro baterie do přenosných zařízení – pro mobily, notebooky či třeba různá odborná zařízení. A počítá se i s jeho čím dál tím větším využitím v automobilovém průmyslu, ve vozech s elektropohonem.

Právě továrnu na elektrolyt pro elektrická auta se chystají Japonci otevřít v Pardubicích. Konkrétně jde o japonskou firmu Central Glass, která už takové továrny má kromě své domoviny třeba i v Číně a Jižní Koreji. Nyní plánují expanzi na evropský trh a bránou sem pro ně může být právě Česko.

Sobotka: Můžeme být lithiovým uzlem Evropy

Sobotka vidí v oblasti spolupráce s Japonskem do budoucna prostor. „ČR má potenciál stát se lithiovým uzlem Evropy. Tento potenciál dokládá i nedávné rozhodnutí japonské společnosti otevřít továrnu na výrobu lithiových baterií v Pardubicích,“ říká premiér.

S lithiem se pojí ale také několik problémů. V Česku ho zatím nemá kdo těžit a není ani jasné, jak výnosné to bude. Mezi laickou veřejností přesto panují obavy, aby nebyla těžba a zpracování lithia svěřena ryze zahraničním firmám. A aby ČR skutečně měla z tohoto „pokladu“ odpovídající profit.

Celý článek čtěte na Blesk.cz >>>