Český Termochem zachraňuje zkrachovalou továrnu v Černé Hoře

Továrna Metalac–Termochem v černohorském Nikšići

Továrna Metalac–Termochem v černohorském Nikšići Zdroj: Anna Rosenberg/Termochem

Továrna Metalac–Termochem v černohorském Nikšići
Továrna Metalac–Termochem v černohorském Nikšići
Továrna Metalac–Termochem v černohorském Nikšići
Továrna Metalac–Termochem v černohorském Nikšići
Továrna Metalac–Termochem v černohorském Nikšići
21
Fotogalerie

Protesty a stávky provázely loňský bankrot závodu Montavar–Metalac v druhém největším městě Černé Hory Nikšići. Potíže zadlužené strojírny jsou ale zřejmě zažehnány, v září ji totiž koupila pražská společnost Termochem, která slibuje milionové investice a brzký rozjezd výroby. V kraji sužovaném vysokou nezaměstnaností chce dát práci desítkám lidí.

Termochem není v bývalé Jugoslávii žádným nováčkem, jeden strojírenský závod už má poblíž srbského Bělehradu, další pak provozuje u Mělníka. Černohorský Metalac koupil v soutěži od insolvenčního správce za 330 tisíc eur (téměř devět milionů korun). „Ideálně zapadá do portfolia naši skupiny,“ zdůvodnil akvizici pro server E15.cz majitel a šéf Termochemu Zoran Knežević.

Podle něj ale výše zmíněná suma není rozhodně konečná. Ještě letos hodlá česká firma investovat do rozjetí výroby 800 tisíc eur a bývalým zaměstnancům Metalacu vyplatí všechny uznané nároky, což je dohromady další jeden milion eur. „Celkově mluvíme o vynaložené částce přes dva miliony eur (54 milionů korun), a to zatím pouze za letošní rok,“ shrnul Knežević.

Česká firma plánuje v černohorské továrně, nyní přejmenované na Metalac–Termochem, zahájit výrobu ocelových konstrukcí již v listopadu. Zpočátku nabere 40 až 50 lidí, zejména odborníky z koupeného podniku, který před krachem zaměstnával kolem 120 pracovníků. Příští rok pak počítá s tím, že počet zaměstnanců zdvojnásobí. „Bude to i příležitost pro novou generaci inženýrů, možnost pracovat ve svém městě na pozicích odpovídajících jejich vzdělání,“ uvedl byznysmen.

Odbyt má závod zajištěn od mateřské skupiny, a to nejen v regionu, ale i na evropském trhu. Podle Kneževiće rovněž v samotné Černé Hoře existuje trh pro produkty typu ocelových konstrukcí. Metalac by se mohl například zapojit do stavby nového bloku elektrárny v Plejvlja, kterou povede Škoda Praha.

Společnost také pozvolna plánuje zařadit do portfolia složitější výrobu strojních součástí a začít se zajišťováním odbytišť. „Čeká na nás celkem náročná práce, ale pokud bych nebyl optimista, vůbec bych se zde neukázal,“ poznamenal Knežević. Zároveň doplnil, že tuto investici hodlá rozvíjet několik dalších desítek let. V prvním roce provozu by měla firma dosáhnout tržeb kolem 1,5 milionu eur, později by měl obrat dál růst.

Výhoda české firmy spočívá v detailní znalosti místních poměrů. Zoran Knežević totiž pochází z bývalé Jugoslávie, konkrétně ze Srbska. V České republice žije a podniká přes dvě desítky let. Strojírenskou firmu Termochem, která se zaměřuje na průmyslové projekty, založil v roce 1993 a nyní v ní zaměstnává 450 lidí. Tržby celé skupiny dosahují půl miliardy korun.

Metalac je rozlehlá továrna s třemi halami, z nichž dvě jsou vybavené jeřáby. Vnitřní plochy dosahují celkové velikosti 16 tisíc metrů čtverečních, venkovní pak 70 tisíc metrů. Pro srovnání: rozloha fotbalového hřiště se pohybuje kole sedmi až osmi tisíc metrů čtverečních. Závod má podle plánu Termochemu dodávat ocelové konstrukce, potrubní komponenty a tlaková zařízení.

Čtete nás rádi? Podpořte nás ve finálovém hlasování v anketě Křišťálová lupa. Děkujeme.