Českým firmám chybí lidé, výrobu stěhují na východ

Firmy se stále častěji poohlíží po možnostech výroby na východě

Firmy se stále častěji poohlíží po možnostech výroby na východě Zdroj: gou group

Katastrofální nedostatek odpovídající pracovní síly v Česku žene firmy na východ. Část výroby, zejména v méně technologicky náročných odvětvích, některé z tuzemských firem přesouvají na sousední Slovensko i dále. Podle expertů má tento trend ruku v ruce s vývojem tuzemského trhu práce dál sílit.

„Již delší dobu přesouváme aktivity na Slovensko. Dnes tam stavíme nový závod a jednáme i o výrobě na Ukrajině. Mohli bychom mít daleko více zakázek, ale bojíme se, abychom se v budoucnu nedostali do problému s plněním termínů, už dnes pracujeme o sobotách. Příčinou je dlouhodobý nedostatek kvalifikované pracovní síly,“ uvádí Miloslav Čermák, šéf Sněžky Náchod, která je dodavatelem šitých dílů pro automobilový průmysl.

Přesunem výroby ještě dále na východ hrozí i Jiří Grund, spolumajitel stejnojmenné textilky. „V úvahu by připadal například přesun výroby do Číny,“ uvádí Grund. Situace prý bude ještě horší, přesun výroby navíc nemusí být výhrou.

“Domnívám se, že tento jev bude ještě častější, na Slovensku nicméně není situace pracovního trhu o mnoho lepší. Vyšší míru nezaměstnanosti navíc kompenzují větší strukturální problémy,“ uvádí s odkazem na možná rizika hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podle odhadů Asociace Exportérů je momentálně z takřka 400 tisíc nezaměstnaných využitelných v průmyslu jen něco přes 70 tisíc.

„Koncem letošního roku klesne objem zaměstnatelných lidí v průmyslu na zhruba 55 tisíc, což je obdobný počet jako na vrcholu ekonomického cyklu před finanční krizí v roce 2007,“ uvádí místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Podle odborníků se bude výroba přesouvat spíše v sektorech s menší přidanou hodnotou. “Očekával bych tento vývoj v oblasti obchodu, logistiky, kompletace výrobků, či jednodušší masové výroba různých komponent,“ říká nezávislý ekonom Petr Hlinomaz.

Pozice s nižší požadovanou kvalifikací by firmy rády řešily formou dovozu pracovníků ze zahraničí. „V úvahu přicházejí lidé z Ukrajiny, Vietnamu, či Filipín,“ dodává Daněk s tím, že jejich rychlému začlenění do výroby v současnosti nicméně brání celá řada administrativních překážek.