ČEZ loni klesl zisk o 13 procent, firma čeká stagnaci

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Čistý zisk společnosti ČEZ za loňský rok meziročně klesl o 13 procent na 40,8 miliardy korun. Analytici pokles v podobném rozsahu čekali. Samotná firma v minulém roce stanovila odhad zisku o 0,7 miliardy nižší. Provozní výnosy ČEZ vzrostly o šest procent na 209,8 miliardy korun.

„Do státního rozpočtu loni Skupina ČEZ přispěla na daních a dividendách 43 miliardami korun, v meziročním srovnání o 2 miliardy více než v roce 2010. Je také velmi pozitivním signálem, že ČEZ je jednou z mála energetických společností, které byly schopny udržet během loňského roku svůj rating,“ zhodnotil loňský rok předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Beneš také uvedl, že letos věří v lepší výsledky, ačkoliv se v energetickém sektoru pro rok 2012 rýsují pouze skromné možnosti růstu. Výhodou ČEZ je podle něj mimo jiné i nízká zadluženost firmy. Firma počítá pro letošní rok pouze s jednoporcentním růstem zisku na 41 miliard korun.

Prognóza ČEZ na rok 2012:

Prognóza ČEZ na rok 2012Prognóza ČEZ na rok 2012 | CEZ EBITDA (provozní zisk před odpisy), EBIT (provozní výsledek hospodaření)

Analytici ocenili, že ČEZ splnil svůj očekávaný zisk. „Na druhou stranu zklamáním pro trh může být plán společnosti na rok 2012,“ uvedl pro ČTK analytik Tomáš Sýkora z Patria Finance. Podle něj mírný růst cen elektřiny zajištěné pro rok 2012 a plánovaný růst produkce elektráren by měly vést k více než pětiprocentnímu zvýšení čistého zisku.

Negativní vliv na letošní hospodaření bude mít posun některých nákladů z roku 2011 do roku 2012. Odpisy a úrokové náklady budou letos také vyšší kvůli investicím. „Částečně tak výhled pro rok 2012 hodnotíme i tak, že společnost ve snaze splnit plán roku 2011, obětovala část zisků roku 2012,“ uvedl Sýkora.

Výši navrhované dividendy za rok 2011 dnes firma nesdělila. „Čistý zisk za celý rok 2011 naznačuje dividendu ve výši 37,9 až 45,5 korun na akcii, spíše však na horní hranici tohoto rozpětí,“ odhadl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Vývoj akcií ČEZ na pražské burze za posledních 12 měsíců:

Vývoj akcií ČEZ na pražské burze za posledních 12 měsícůVývoj akcií ČEZ na pražské burze za posledních 12 měsíců | vrba@mf.cz

V reakci na nejistý vývoj na energetických trzích a problémy evropských ekonomik ČEZ loni aktualizoval program Nová vize. Ten má zajistit stabilizaci finančních výsledků a růst hodnoty společnosti.

„Mezi priority naší strategie patří zejména dostavba Jaderné elektrárny Temelín, v období do roku 2015. Zvláště se také zaměřujeme na vnitřní výkonnost a zajištění paliv pro naše elektrárny. Důraz klademe rovněž na energetické zdroje místního významu a rozvoj obnovitelných zdrojů v zahraničí,“ dodal Beneš.

Výroba elektřiny Skupiny ČEZ v Česku loni dosáhla stejné úrovně jako v roce 2010, tedy 63,3 terawatthodin. Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany loni vyrobily o procento více elektřiny než v roce 2010. Výroba z obnovitelných zdrojů klesla a výroba v uhelných elektrárnách stagnovala.

V zahraničí pak výroba elektřiny vzrostla o 14 procent na 5,9 terawatthodin. O 151 procent stoupla výroba v obnovitelných zdrojích v zahraničí, a to hlavně díky postupnému náběhu největšího evropského větrného parku v Rumunsku.

ČEZ také loni zahájil výstavbu paroplynové elektrárny Egemer v Turecku, do provozu by měla být uvedena v roce 2014. Na konci loňského roku ČEZ podepsal nákup většinového podílu v polském developerovi do větrných parků Eco - Wind Construction.