ČEZ má dostat výjimku z registru smluv, termín spuštění ale zůstává nejasný

Sídlo ČEZ

Sídlo ČEZ Zdroj: Tomas Novak/Euro

Přešlapování vládní koalice nad návrhem zákona o povinném zveřejňování smluv uzavřených ministerstvy či různými státními institucemi, kraji a obcemi nebere konce. I když se ČSSD, ANO a lidovci shodli na některých změnách, řada věcí zůstává nevyjasněných.

Vyplývá to ze zatím poslední verze předlohy, kterou má deník E15 k dispozici. Příští týden by ji měla začít znovu projednávat Poslanecká sněmovna. Mlhavý je především termín spuštění centrálního internetového registru, jehož roční provoz má podle narychlo zpracovaného propočtu rezortu vnitra spolknout kolem 1,5 miliardy korun.

Fungovat má začít buď v příštím, nebo až v přespříštím roce. Navíc malé obce a také některé státní firmy jako například ČEZ mají mít z povinného zveřejňování všech smluv, jejichž hodnota přesáhne padesát tisíc korun, dvouletou výjimku.

Vládní strany se dosud nedohodly, zda databázi bude spravovat vnitro, nebo ministerstvo pro místní rozvoj. A proti požadavku zpětně zveřejnit všechny už uzavřené kontrakty jsou i nadále socialisté a KDU-ČSL.

Na koho se má norma vztahovat
Vedle státu, krajů, obcí a městských částí nebo obvodů se má zákon o registru smluv vztahovat na státní, krajské a obecní příspěvkové organizace, státní fondy, veřejné výzkumné instituce a vysoké školy, dobrovolné svazky obcí, státní, krajské a obecní ústavy a obecně prospěšné společnosti, státní a národní podniky a na zdravotní pojišťovny. Povinnost dopadne také na Českou televizi a Český rozhlas.

Poslanec opozičního klubu TOP 09 a Starostů Jan Farský je autorem původního návrhu, který v roce 2013 schválil tehdejší Nečasův kabinet. Jde o nejstarší předlohu, jejíž projednávání dolní komora parlamentu stále nedokončila.

„Současná verze je značně okleštěná, přitom je méně funkční a administrativně náročnější. Nechápu, proč koalice lavíruje kolem termínu platnosti nebo proč mají platit nějaké výjimky. Vnitro už třetím rokem provozuje portál veřejné správy, což je v podstatě registr smluv fungující nanečisto,“ řekl Farský. Dodal, že na Slovensku podobnou normu přijali ani ne za půl roku.

Poslanec je mimo jiné proti tomu, aby byl uzákoněn padesátitisícový limit. „Problém je ve stanovení hodnoty. Když prodáte auto za čtyřicet tisíc, jeho skutečná hodnota může být vyšší. V praxi to může fungovat tak, že si ke každé zakázce budou muset stát nebo samosprávy nechat vypracovat znalecký posudek,“ dodal bývalý starosta Semil.