ČEZ navrhuje nejvyšší dividendu za víc než deset let. Mezi akcionáře hodlá rozdělit 28 miliard

Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac. I díky jeho prodeji nyní ČEZ navrhuje mimořádně vysokou dividendu

Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac. I díky jeho prodeji nyní ČEZ navrhuje mimořádně vysokou dividendu Zdroj: ČEZ

Vedení energetické společnosti ČEZ navrhuje vyplatit z loňského zisku dividendu ve výši 52 korun za akcii před zdaněním. Pokud valná hromada rozhodne podle návrhu představenstva, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 28 miliard korun.

Stát jako majoritní akcionář získá zhruba 20 miliard korun. Navrhovaná dividenda podle firmy reflektuje prodej rumunských aktiv. Z předloňského zisku vyplatil loni ČEZ akcionářům dividendu 34 korun za akcii před zdaněním. Letošní valná hromada se uskuteční v pondělí 28. června, oznámila firma.

ČEZ vlastní ze 70 procent stát prostřednictvím ministerstva financí, zbytek drží soukromí akcionáři. Většina vyplacené dividendy tak směřuje státu, hlasování na valné hromadě ČEZ vesměs končí podle přání resortu financí. Loni bylo mezi všechny akcionáře rozděleno 18,3 miliardy korun z předloňského očištěného zisku ČEZ, stát jako majoritní akcionář získal zhruba 12,8 miliardy korun.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy trh očekával dividentu mezi 50 a 60 korunami, návrh je tak při spodním okraji tohoto pásma. „Pokud by návrh valná hromada firmy schválila, půjde o nejvyšší dividendu od roku 2010, kdy ČEZ vyplácel dividendu za rok 2009 ve výši 53 korun na akcii,“ dodal.

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni meziročně klesl z předloňských 14,5 miliardy korun na 5,5 miliardy korun, tedy o 62 procent. Za poklesem podle firmy stály vyšší tvorba opravných položek kvůli prodeji rumunských aktiv, zhoršení podmínek pro uhelnou energetiku a zdražení emisních povolenek.

Po očištění o mimořádné nepeněžní vlivy ale čistý zisk vzrostl o 21 procent na 22,8 miliardy korun. Právě z očištěného zisku se dividenda vyplácí. Tržby skupiny stouply meziročně o čtyři procenta na 213,7 miliardy korun, což je nejvíce od roku 2013.

„Návrh předpokládá vyplacení 100 procent konsolidovaného čistého zisku za rok 2020 očištěného o mimořádné vlivy a reflektuje příspěvek prodeje rumunských aktiv do celkové dluhové kapacity skupiny ČEZ,“ uvedl Kříž.

Prodej rumunských aktiv firmě Macquarie Infrastructures and Real Assets (MIRA) dokončil ČEZ na konci letošního března. Smlouvu o prodeji společnosti uzavřely loni v říjnu, transakci následně schválil evropský antimonopolní úřad i bezpečnostní rada rumunského státu. Cenu firmy neuvedly, analytici dříve odhadovali, že ČEZ za prodej získal 25 až 30 miliard korun.