ČEZ postavil v Turecku plynovou elektrárnu, kterou chladí mořská voda

Turecká paroplynová elektrárna Egemer firmy ČEZ

Turecká paroplynová elektrárna Egemer firmy ČEZ Zdroj: CEZ

Turecká paroplynová elektrárna Egemer firmy ČEZ
Turecká paroplynová elektrárna Egemer firmy ČEZ
Turecká paroplynová elektrárna Egemer firmy ČEZ
Turecká paroplynová elektrárna Egemer firmy ČEZ
Turecká paroplynová elektrárna Egemer firmy ČEZ
10
Fotogalerie
Český energetický gigant ČEZ odstartoval v jihovýchodním Turecku zkušební provoz nové paroplynové elektrárny Egemer, která stojí jen necelý kilometr od Středozemního moře a je proto chlazena mořskou vodou. Začátek ostrého provozu firma plánuje v třetím čtvrtletí.

ČEZ zahájil spolu se svým tureckým partnerem, skupinou Akkök, stavbu paroplynového zdroje na podzim 2011. Ministerstvo energetiky pak v půlce letošního dubna po inspekci plynové turbíny vydalo speciální povolení. „Je to velký úspěch, který nemá v Turecku obdoby. Díky platbám za elektřinu již během testovacího provozu a také úsporám při výstavbě snížíme výdaje na investici o stovky milionů korun,“ řekl manažer ČEZ Tomáš Pleskač.

Stavba elektrárny jen necelý kilometr od Středozemního moře si vyžádala zvláštní péči, zejména se musel stabilizovat povrch písečné pláže. „Až 1100 betonových pilot sahajících do hloubky 35 metrů a dalších 10 tisíc sypaných štěrkových pilot hlubokých 20 metrů snižují rizika poruch podloží při zemětřesení,“ vysvětlil šéf projektantů Karel Duba. Přivaděč mořské vody pro chlazení je veden 1,5 kilometru po mořském dnu.

ČEZ v Turecku
Skupina ČEZ vstoupila do Turecka v roce 2008 podpisem o strategické spolupráci se společností Akkök Group. Společný podnik Akenerji provozuje dvě paroplynové, jednu větrnou a osm vodních elektráren o celkovém instalovaném výkonu přes 640 MW. Výrobní firma dosahuje již dva roky po sobě rekordních provozních zisků (v roce 2013 1,8 mld. Kč). Daří se i v oblasti distribuce, ČEZ se svým partnerem Akkök dodává elektřinu 1,4 milionu zákazníků v jedné z nejprůmyslovějších oblastí na severozápadě Turecka.

Egemer je podle ČEZu díky účinnosti přes 57 procent mimořádně efektivní elektrárnou s životností minimálně 30 let. Ročně by po náběhu ostrého provozu měl vyrobit až sedm tisíc gigawatthodin proudu.

ČEZ staví Egemer s tureckou společností Akkök. Jednotlivé komponenty dodaly firmy z celého světa – generátory z USA, plynové turbíny z Francie a parní z Česka, kotel z Jižní Koreje. Kromě samotné elektrárny vznikly také linky pro vyvedení vyrobeného proudu dlouhé 34 kilometrů a 17tikilometrová plynová přípojka.

ČEZ v Albánii jedná o smíru